English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Eroii neamului comemoraţi la Chişinău

Eroii neamului comemoraţi la Chişinău



CHIŞINĂU, Martie 2, 2012 – Ministrul Apărării Vitalie Marinuța şi ofiţerii Armatei Naţionale au participat la manifestările dedicate comemorării a 20 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova (1991-1992), desfășurate joi, 2 martie, la Monumentul Maica Îndurerată din cadrul Complexului Memorial "Eternitate".

Manifestările de comemorare au început însă în dimineaţa zilei, cînd la Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor. Ulterior, demnitarii şi veteranii de război au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, după care s-au deplasat într-un marş al memoriei din Piaţa Marii Adunări Naţionale spre Monumentul Maica Îndurerată.

Ministrul Apărării a depus flori la piatra de temelie a monumentului alături de conducerea supremă a statului, reprezentanţi ai Guvernului R. Moldova şi autorităţile publice locale. Ofiţerii Armatei Naţionale şi participanţii la mitingul consacrat acestui eveniment, au cinstit memoria ostaşilor căzuţi pe cîmpul de luptă printr-un minut de reculegere.

În cadrul mitingului organizat cu acest prilej, preşedintele interimar, Marian Lupu, a declarat că din păcate formarea statului nostru nu a avut parte doar de flori şi bucurii. De asemenea, Marian Lupu a afirmat că sarcina comună a tuturor cetăţenilor este reunificarea ţării şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

"Formarea statului nostru a avut parte nu doar de flori şi bucurii, dar a avut şi file dramatice. Sîntem aici să spunem că Republica Moldova nu e un proiect temporar. Sîntem un stat dat de Dumnezeu pe care trebuie să-l edificăm. Jertfa combatanţilor tragicului război nu a fost zadarnică", a menţionat preşedintele.

Prim-ministrul Vladimir Filat a afirmat la rîndul său că în această zi şi natura plînge pentru cei care au luptat pentru independenţa ţării.

"În aceasta zi şi natura plînge, cu lacrimi de zăpadă. A fost război, dar trebuie să privim în viitor şi prin acţiuni şi nu declaraţii să oferim cetăţenilor acestui popor libertate şi prosperitate. Sîntem la distanţa de 20 de ani din ziua cînd, pe Nistru, în Republica Moldova, a început un război care ne-a fost impus, un război nedrept, care a luat din rîndul nostru cei mai demni oameni. La 20 de ani de la începerea războiului de pe Nistru, acea rană de atunci a mai rămas pe corpul ţării noastre", a declarat prim-ministrul.

De menţionat că în ziua de 2 martie, în alte localităţi ale ţării s-au desfăşurat diverse activităţi dedicate comemorării eroilor - mese de pomenire, depuneri de flori, elogieri prin poezie şi cîntec. Totodată, cu ocazia celor 20 de ani de la începutul conflictului armat, circa 28 mii de participanţi la acţiunile de luptă au fost decoraţi cu medalii comemorative. Distincţia a fost oferită în semn de apreciere a contribuţiei pentru apărarea integrităţii ţării, iar pentru confecţionarea distincţiei au fost alocate aproximativ 5 mln. 320 mii lei. Medalia comemorativă este confecţionată din tombac patinat de culoare cenuşie şi reprezintă o cruce cu braţele egale emailate alb.

În războiul din 1991 - 1992, au participat circa 29 mii de persoane, dintre care 286 au decedat, iar alte 284 au devenit invalizi de gradele I, II şi III. În Armata Naţională activează în prezent 64 de veterani ai conflictului armat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare