English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Deputaţi cehi în vizită la Ministerul Apărării

Deputaţi cehi în vizită la Ministerul ApărăriiChişinău, Aprilie 18, 2012 – Aspectele colaborării bilaterale între Republica Moldova şi Republica Cehă, în special în domeniul de apărare şi securitate, au fost discutate astăzi de ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei deputaţilor din Parlamentul ceh, aflaţi într-o vizită de lucru la Chişinău.

În acest context, ministrul Apărării a remarcat nivelul cooperării bilaterale cu Republica Cehia pe segmentul militar şi s-a arătat convins că stadiul actual al relaţiilor bilaterale în domeniul apărării va fi dezvoltat. Totodată, Vitalie Marinuţa şi-a exprimat recunoştinţa pentru oportunităţile de perfecţionare profesională a militarilor Armatei Naţionale în instituţiile de profil din Cehia.

În cadrul întrevederii, ministrul moldovean al Apărării a informat parlamentarii cehi despre procesele de reformare a sectorului de apărare în R. Moldova, precum şi despre reformele din Armata Naţională. „Scopul final al acestor schimbări constă în crearea unui sistem viabil de apărare, care va permite asigurarea independenţei şi suveranităţii R. Moldova, pe plan intern, iar pe plan extern crearea, în colaborare cu partenerii noştri a unui sistem de securitate atît în regiune cît şi în plan mondial”, a accentuat Vitalie Marinuţa.

La rîndul său, David Vodrazka, preşedintele Comisiei, membrul al grupului parlamentar de prietenie cu Statele Europei de Sud-Est, a declarat că ţara sa va pleda şi în continuare pentru un parteneriat eficient cu R. Moldova.

„Această întrevedere denotă deschiderea pe care o manifestă conducerea Ministerului Apărării faţă de colaborarea bilaterală. Consider că nivelul de cooperare poate fi dezvoltat pe diverse dimensiuni şi sîntem dispuşi să identificăm mecanismele necesare pentru o cooperare mai dinamică în viitor”, a declarat domnul Vodrazka, care a mulţumit ministrului Apărării pentru atenţia acordată relaţiilor moldo-cehe.

În finalul întîlnirii, demnitarii au apreciat oportunitatea de a schimba opinii şi s-au pronunţat pentru promovarea raporturilor bilaterale dintre R. Moldova şi Republica Cehă, cu precădere în domeniul de apărare ca parte însemnată a cooperării interstatale.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: aparat@army.md

Marele Stat Major

e-mail: secretariat@army.md

Rețele de socializare