English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  27 aprilie - Ziua Drapelului de Stat

27 aprilie - Ziua Drapelului de StatCHIŞINĂU, 27 aprilie, 2012 - La 27 aprilie, curent, de Ziua Drapelului de Stat, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) a fost arborat un drapel de dimensiuni mari (7 metri lungime şi 3,5 metri lăţime), care a fost adus la locul stabilit de militarii Gărzii de Onoare a Ministerului Apărării.

La ceremonia consacrată Drapelului de Stat au participat membri ai Cabinetului de miniştri, deputaţi din primul Parlament al R. Moldova, care au adoptat Tricolorul în calitate de drapel oficial al Ţării în 1990, primul Preşedinte al statului Mircea Snegur, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, deputaţi din actualul Parlament, militari ai Armatei Naţionale, locuitori şi oaspeţi ai capitalei.

Festivitatea a demarat cu un omagiu adus Drapelului de Stat de către un grup de elevi de la Colegiul Naţional de Coregrafie. După aceasta, în faţa participanţilor la ceremonie au rostit discursuri mai mulţi oficiali şi reprezentanţi ai societăţii civile. Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a vorbit despre semnificaţia culorilor Drapelului de Stat, dar şi despre principiile care au stat la baza declarării Tricolorului în calitate de drapel de stat.

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat că festivitatea dedicată Drapelului de Stat nu este doar un eveniment simbolic, ci un nou început pentru a ne iubi mai mult ţara. Şeful Cabinetului de miniştri a spus că la anul viitor, pe 27 aprilie, în alte trei locaţii va fi arborat Drapelul de Stat al Republicii Moldova. Pentru aceasta vor fi alese cele mai înalte locuri din ţară.

Drapelul a fost sfinţit de ÎPS Vladimir, însoţit de un sobor de preoţi, după ce Tricolorul a fost arborat în acordurile imnului Republicii Moldova. Tot ceremonialul din PMAN a fost asistat de efectivul Armatei Naţionale, care, pe lîngă principalul Tricolor, a purtat atît încă circa 80 de drapele de stat, cît şi copiile celor peste 30 de drapele istorice, din diferite perioade de timp, restabilite de colecţionarul Petru Costin şi colaboratorii Centrului de Cultură şi Istorie Militară.

Ziua Drapelului de Stat a fost marcată şi în toate unităţile şi instituţiile Ministerului Apărării, amplasate în toate raioanele şi municipiile ţării, fiind asistată de ceremonii militare, la care au participat atît efectivul militar, cît şi cadrele civile.

În cadrul ceremonialului, organizat la Ministerul Apărării, ministrul Vitalie Marinuţa a declarat că Tricolorul este simbolul statalităţii şi independenţei R. Moldova, iar cinstirea Tricolorului este sacră pentru militarii Armatei Naţionale.

„Militarii Armatei Naţionale au un respect deosebit pentru drapelul ţării care simbolizează pentru noi lupta de secole pentru libertate a poporului nostru. Îmi doresc ca toţi cetăţenii R. Moldova să aibă acelaşi respect pentru drapelul ţării, pentru că a onora Tricolorul înseamnă să-ţi onorezi ţara în care te-ai născut”, a accentuat ministrul Apărării.

Pe 27 aprilie 1990, primul Parlament al R. Moldova a declarat Tricolorul drept drapel oficial al ţării. Ziua Drapelului este marcată pentru al treilea an consecutiv, după ce, în 2010, Parlamentul a declarat data de 27 aprilie drept Zi a Drapelului de Stat.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: aparat@army.md

Marele Stat Major

e-mail: secretariat@army.md

Rețele de socializare