English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Negocieri în domeniul politicii de securitate şi apărare comună

Negocieri în domeniul politicii de securitate şi apărare comună



CHIŞINĂU, Mai 3, 2012 — Viceministrul Apărării Igor Panfile a primit joi, 3 mai, la Ministerul Apărării, o delegaţie de experţi europeni, condusă de Timothy Clarke, şeful Direcţiei Politică de Parteneriat şi Acorduri în cadrul PSAC, Serviciul European pentru Acţiune Externă.

Surse din cadrul Direcţiei politică de apărare şi planificarea apărării, au comunicat că această vizită s-a desfăşurat în contextul consultărilor iniţiate la Chişinău în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) şi reprezintă rezultatul pozitiv al intensificării dialogului dintre R. Moldova şi partenerii europeni.

Viceministrul Apărării a opinat că participarea R. Moldova în PSAC este un angajament asumat în cadrul Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi R. Moldova. De asemenea, Igor Panfile a menţionat că acest obiectiv este reflectat în documentele strategice, precum programul de activitate al Guvernului şi Strategia Securităţii Naţionale.

În cadrul întîlnirii desfăşurate la Ministerul Apărării, experţii europeni au fost familiarizaţi cu principalele evoluţii în procesul reformării sectorului de apărare, precum şi capacităţile R. Moldova în domeniul de menţinere a păcii. Pe de altă parte, experţii din cadrul Uniunii Europene au reliefat care este aria de aplicare a PSAC şi capacitatea ţărilor interesate de a corela politica de securitate şi apărare naţională la standardele PSAC.

De remarcat că în timpul aflării în R. Moldova, delegaţia europeană a purtat consultări în domeniul PSAC cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dar şi Comisia parlamentară pentru relaţii externe şi integrare europeană. În cursul acestor întîlniri au fost prezentate principalele evoluţii în procesul de pregătire pentru lansarea negocierilor asupra acordului de cooperare. Cu alte cuvinte este vorba despre un document care va stabili cadrul şi condiţiile pentru o eventuală participare a R. Moldova la operaţiile UE de gestionare a crizelor.

De menţionat că PSAC conţine un şir de instrumente extrem de necesare pentru politica de securitate şi apărare a R. Moldova în domeniul apărării, politicilor externe şi managementului civil al crizelor, iar participarea la PSAC oferă noi oportunităţi pentru susţinerea reformelor în sectorul de securitate.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare