English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Armata Naţională distruge muniţiile cu termen de utilizare expirat

Armata Naţională distruge muniţiile cu termen de utilizare expiratCHIŞINĂU, Mai 15 2012 — Programul de reducere a riscului de explozie la depozitele de muniţii ale Armatei Naţionale, desfăşurat împreună cu organizaţia non-guvernamentală „Norwegian People’s Aid” (NPA), reprezintă angajamentul instituţiei militare de a ridica nivelul de siguranţă şi securitate la locurile de păstrare a muniţiilor. Declaraţia aparţine locţiitorului şefului Marelui Stat Major pentru asigurarea resurselor, colonel Andrei Şarban, şi a fost făcută marţi, 15 mai, în cadrul unei vizite de documentare a jurnaliştilor la baza de instruire Bulboaca, unde se desfăşoară proiectul-pilot de sortare, categorisire şi paletizare a muniţiilor cu termen de utilizare expirat.

Proiectul realizat în baza Memorandumului de înţelegere cu organizaţia non-guvernamentală „Norwegian people’s Aid” se va finaliza cu distrugerea unor stocuri de muniţii convenţionale, stabilite în mod prioritar pentru nimicire la depozitele din Bulboaca. NPA a suportat cheltuielile pentru procurarea paletelor, a mijloacelor materiale pentru fixare, precum şi cantitatea necesară de combustibil, costul cărora se estimează la 30 mii dolari SUA.

Colonelul Şarban a specificat că proiectul-pilot va servi drept bază pentru un studiu referitor la asigurarea şi respectarea condiţiilor şi normelor de păstrare internaţionale a muniţiilor în toate depozitele Armatei Naţionale. Modul de păstrare prin metoda de paletizare este reglementat de către toate standardele internaţionale, cum ar fi ale OSCE, NATO, ONU şi altele.

La 4 mai curent, Ministerul Apărării a semnat un memorandum cu NPA care prevede implementarea unui program de reducere a riscului de explozie la depozitele de muniţii ale Armatei Naţionale, precum şi continuarea colaborării în domeniul menţinerii şi ridicării nivelului de securitate şi siguranţă în locurile de păstrare a acestora.

Totodată, memorandumul prevede colaborarea organizaţiei norvegiene cu instituţia militară în domeniul ajustării/modificării instrucţiunilor şi normelor actuale ce reglementează modalitatea managementului armamentului şi muniţiilor din Armata Naţională la standardele internaţionale.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

Marele Stat Major

Rețele de socializare