English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Conferinţă internaţională în domeniul securităţii regionale

Conferinţă internaţională în domeniul securităţii regionaleCHIŞINĂU, Mai 17, 2012 - Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din cadrul Academiei Militare „Alexandru cel Bun” a organizat joi, 17 mai, conferinţa internaţională ştiinţifico-practică cu genericul „Republica Moldova în condiţiile noii arhitecturi de securitate regională” – ediţia 2012.

La întrunire au participat experţi în domeniul securităţii şi apărării din România, Ucraina şi Republica Moldova, doctori conferenţiari şi lectori din cadrul Academiei Militare, precum şi reprezentanţi ai mass-media din ţară.

Prezent la eveniment, generalul de brigadă Igor Cutie, Comandant al Comandamentului Forţe Terestre, a apreciat organizarea conferinţei ştiinţifice în domeniul securităţii regionale. „Astfel de evenimente sînt binevenite şi fiecare participant are posibilitatea de a se expune pe marginea subiectelor abordate”, a specificat generalul Cutie.

Participanţii au prezentat un şir de rapoarte ştiinţifice pe problema securităţii şi apărării la nivel internaţional. Totodată, aceştia au abordat opţiunile de securitate pentru Republica Moldova, semnificaţia statutului de neutralitate în condiţiile noii arhitecturi de securitate regională, problema pericolelor iminente care pot pune în dificultate funcţionarea sistemului de securitate naţională a statului, referitor la instituţiile statului, la politica externă, politica internă, cu repercusiuni directe asupra funcţionării domeniului militar naţional şi alte subiecte relaţionate.

Atît referenţii din ţară, cît şi cei de peste hotare, au susţinut că promovarea şi aplicarea teoriilor, cercetărilor ştiinţifice, care vizează consolidarea securităţii naţionale a statului, pot fi realizate doar printr-un efort comun al cadrului academic, ştiinţific, la nivel naţional, dar şi printr-un înalt grad de cooperabilitate dintre instituţiile de învăţămînt superior din Republica Moldova, instituţiile responsabile de abordarea şi soluţionarea acestor probleme, precum şi factorii de decizie ai statului.

În final, au fost organizate dezbateri pe marginea rapoartelor audiate, schimb de idei şi prezentarea celor mai noi rezultate ale cercetărilor în domeniile securităţii şi apărării, a fenomenului militar contemporan, precum şi în alte domenii.

Conferinţa internaţională ştiinţifico-practică cu genericul „Republica Moldova în condiţiile noii arhitecturi de securitate regională” este organizată anual în Academia Militară „Alexandru cel Bun”.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: aparat@army.md

Marele Stat Major

e-mail: secretariat@army.md

Rețele de socializare