English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Geniştii militari la datorie!

Geniştii militari la datorie!


CHIŞINĂU, Mai 23, 2012 – În ultimele trei zile geniştii Armatei Naţionale au dezamorsat circa 143 de obiecte explozive depistate pe teritoriul ţării.

Comandantul trupelor de geniu al Armatei Naţionale, locotenent - colonel Mihail Semionov, a comunicat că o captură impresionantă de 85 de muniţii, au fost descoperite de către săteni în urma lucrărilor agricole, miercuri, 23 mai, în satul Sărata Galbenă, raionul Hînceşti

Operaţiunea de neutralizare a obiectelor a fost îndeplinită de geniştii din componenţa Batalionului „Codru”, dislocat în localitatea Negreşti. Superiorul grupului, maiorul Vitalie Gurulea, a relatat că arsenalul de muniții depistat era din perioada războiului doi mondial, şi prezenta un pericol sporit pentru oameni.

„Echipa de deminare a identificat la faţa locului 85 muniţii: proiectile de artilerie de76 mm şi 122 mm, mine de la aruncător de mine calibru 81 mm. Deoarece transportarea obiectelor explozive nu a fost posibilă din considerente de securitate, arsenalul de muniţii a fost detonat într-un loc special amenajat”, a accentuat maiorul Gurulea.

Pe data de 21 mai, locuitorii din satul Cucuruzenii de Jos, raionul Orhei, au alertat forţele de ordine, după ce au descoperit citeva obiecte neidentificate. La faţa locului s-a deplasat echipa de pionieri condusă de maiorul Ruslan Cojocaru din batalionul “Codru”. În urma cercetării terenului au fost depistate 50 de obiecte explozive din al doilea război mondial.

De menționat că în Armata Naţională sînt create şase grupe de deminare, iar de la începutul acestui an, geniştii militari au efectuat 85 de ieşiri la deminare şi au lichidat 444 obiecte explozive în diferite localităţi ale republicii.

Potrivit statisticii, cel mai frecvent obiectele explozive din perioada războiului doi mondial sînt depistate în raioanele Ungheni, Orhei, Criuleni, Anenii - Noi, Căuşeni şi Ştefan-Vodă.

NOTĂ: Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sînt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mîna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pămînt sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: aparat@army.md

Marele Stat Major

e-mail: secretariat@army.md

Rețele de socializare