English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Membrii CUC bat alarma

Membrii CUC bat alarma


Chişinău, 15 iunie, 2012 - Toate întrebările incluse pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei Unificate de Control (CUC) din 14 iunie au fost transferate pentru altă dată. Membrii CUC nu au reuşit să ia act nici de unul din rapoartele restante ale Comandamentului Militar Unificat, ba şi-au mai adăugat încă unul pentru şedinţele viitoare.

Discuţii aprinse s-au dat pe marginea activităţii observatorilor militari care ar trebui să fie nepărtinitori în procesul documentării incidentelor. Din păcate, membrii delegaţiei noastre au fost nevoiţi să constate că unii observatori militari aud şi notează doar ceea ce le convine, fapt ce constituie o încălcare flagrantă a obligaţiunilor funcţionale. Unii din ei acţionează doar în strictă conformitate cu indicaţiile ce le-au primit de la superiorii lor. Astfel, nu se respectă principiul imparţialităţii observatorilor militari şi de multe ori aceştia pînă a ajunge la faţa locului pentru documentare îşi au constatările făcute. Ca rezultat importante probleme ale Zonei de Securitate nu-şi găsesc soluţia.

Mai mult decît atît, dacă pe parcursul deplasării pe traseu observatorul militar moldovean a observat o neregulă şi insistă asupra documentării incidentului primeşte refuz din partea observatorului militar superior al grupului. Motivul refuzului constituie faptul că în planul lor de inspectare nu era inclus obiectivul dat. Pentru a primi acordul pentru documentare observatorul nostru trebuie să anunţe comandamentul. Ca rezultat deplasările pentru documentare se tergiversează cu cîteva ore, iar atunci cînd se ajunge incidentul este epuizat. Membrii delegaţiei noastre au ţinut să atenţioneze asupra faptului că pentru a avea o operaţiune de pacificare de succes trebuie să se documenteze toate cazurile şi incidentele ce au în Zona de Securitate şi nu doar cele convenabile unei părţi.

Referindu-se la tendinţa unor membri CUC de a face unele consolidări la posturi, membri delegaţiei noastre au ţinut să sublinieze că atunci cînd se fac întăriri se vorbeşte doar despre pericolul de a fi atacat. Membrii CUC din partea organelor constituţionale ale Republicii Moldova, au specificat faptul că unora le este convenabil să demonstreze că în Zona de Securitate există un pericol sau că moldovenii au ură faţă de pacificatori. Membrii delegaţiei noastre au ţinut să menţioneze faptul că este nesănătoasă tendinţa acelor ce încearcă să caute monstrul inexistent în organele constituţionale ale Republicii Moldova. Este timpul să încercăm să consolidăm măsurile de încredere între cele două maluri ale Nistrului şi nu să căutăm inamicul invizibil, au specificat membrii CUC din partea organelor constituţionale ale Republicii Moldova.

O altă problemă importantă la care s-au referit membrii CUC a fost instrucţia observatorilor militari, aprobată prin decizia CUC şi tendinţa Tiraspolului de a revizui acest act pe motiv că nu ar exista originalul acestui document. Delegaţia noastră a ţinut să accentueze că reprezentanţii Tiraspolului deja nu odată au făcut referire (în special cînd le-a fost convenabil) la un document care acum îl consideră inexistent. În aceeaşi ordine de idei, susţinînd poziţia delegaţiei noastre, reprezentantul misiunii OSCE în CUC a ţinut să accentueze necesitatea obligării observatorilor militari pentru deplasare şi documentare la primul semnal despre un incident şi nu atunci cînd va primi acordul tuturor părţilor.

În aceeaşi ordine de idei, reprezentantul Ucrainei în CUC, a atenţionat asupra ineficacităţii frecvente a observatorilor militari. Despre ce eficacitate poate fi vorba dacă în cazul incidentului tragic de la Vadul lui Vodă, soldat cu decesul unei persoane, observatorii militari au ieşit doar peste cîteva ore. Iar dacă într-o situaţie ieşită din comun observatorii pleacă cu întîrziere la incidente mai minore vor găsi şi mai multe motive pentru tergiversare.

În pofida argumentelor aduse de alţi membri CUC şi reprezentanţi ai statelor garante şi misiunilor internaţionale, poziţia delegaţiei transnistrene a rămas intactă la o adică îi aranjează şi instrucţia existentă. Membrii delegaţiei noastre au ţinut să atenţioneze că anume actuala instrucţie are unele lacune care permit blocarea ieşirii observatorilor militari, fapt convenabil Tiraspolului.

La finele şedinţei misiunea OSCE a înmînat membrilor CUC invitaţia de participare într-un trening pentru perfecţionarea capacităţilor de a purta negocieri. Delegaţia noastră a informat CUC despre mărirea efectivului antrenat în menţinerea ordinei publice la Vadul lui Vodă în legătură cu sezonul de odihnă.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

Marele Stat Major

Rețele de socializare