English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Pacificatorii moldoveni - 20 de ani la datorie

Pacificatorii moldoveni - 20 de ani la datorie



Chişinău, 25 Iulie 2012 - Atîta timp cît avem o misiune, noi, militarii, trebuie s-o îndeplinim cu cinste, onoare şi demnitate, astfel încît, în orice moment să putem raporta în faţa naţiunii “Misiune îndeplinită.” Constat, astăzi, cu mîndrie, că în cei 20 de ani în zona de securitate a Republicii Moldova a fost linişte, iar acest lucru se datorează prezenţei pacificatoare a Armatei Naţionale, a dumneavoastră, celor care aveţi mandatul de a asigura pacea în această regiune. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa în cadrul ceremoniei oficiale dedicate aniversării a XX-a de la introducerea Forţelor Mixte de menţinere a păcii în zona de securitate a Republicii Moldova, desfăşurată în Batalionul 1 al Forţelor de menţinere a păcii, dislocat în satul Cocieri, Dubăsari.

Potrivit ministrului Apărării, pe parcursul celor 20 de ani misiunea de bază a Armatei Naţionale a fost menţinerea păcii în raionale de est ale ţării. „Totuşi, a specificat Vitalie Marinuţa, consider că misiunea militară demult este încheiată si este necesar să fie preluată de o misiune civilă, cu mandat internaţional care să monitorizeze procesele ce au loc în zona de securitate.

Prezent la eveniment, co-preşedintele Comisiei Unificate de Control din partea R. Moldova, Ion Solonenco, a declarat că menţinerea păcii în zona transnistreană este cea mai importantă misiune statală menită să asigure pacea şi securitatea populaţiei din regiune. „Pacificatorii moldoveni, ca parte componentă a Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, execută conştiincios misiunile în Zona de Securitate, fiind un factor de nădejde la menţinerea stabilităţii în această regiune”, a declarat Ion Solonenco.

În cadrul ceremoniei, cei mai buni pacificatori au fost decoraţi cu distincţii militare pentru îndeplinirea ireproşabilă a datoriei de serviciu, contribuţie la asigurarea unui nivel înalt de pregătire a unităţilor şi înalt profesionalism.

Tot astăzi, la Cocieri fost prezentată cazarma, renovată capital. Reparaţia sediului în care vor fi cazaţi militarii în termen, a costat circa 1 mln lei, iar banii au fost alocaţi din bugetul de stat cu suportul Biroului de Reintegrare.

Forţele Mixte de Menţinere a Păcii sînt compuse din trei contingente: a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, Forţelor Armate ale organelor constituţionale ale R. Moldova şi ale administraţiei de la Tiraspol.

Armata Naţională a detaşat în Zona de Securitate două batalioane şi o companie de infanterie, dislocate la Cocieri, Coşniţa şi, respectiv, Varniţa.

În total, în Zona de Securitate, care are lungimea de 225 km şi lăţimea între 12 — 20 km, sînt dispuse 15 posturi şi circa 1500 de militari.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare