English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Acces sau barieră pentru observatorii militari?

Acces sau barieră pentru observatorii militari?


Chişinău, 12 octombrie 2012 – Anexa instrucţiei observatorilor militari a fost mărul discordiei în şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) din 11 octombrie. Chiar dacă aceasta a fost aprobată anterior, intenţia delegaţiei regiunii transnistrene de a o revizui este tot mai certă. Motivul îl constituie incomoditatea prevederilor ce se conţin în ea. Şi principalul ar fi cel de a impune observatorii militari de a ieşi pentru documentarea obligatorie a incidentelor indiferent de opunerea (refuzul) unuia din şefii militari superiori. În şedinţă membrii delegaţiei noastre au ţinut să precizeze că reieşind din situaţia creată la moment nu există un mecanism care i-ar obliga pe observatorii militari să reacţioneze la incidente indiferent de voinţa şefilor acestora. Ca rezultat incidentele incomode nu sînt monitorizate pe deplin, iar situaţia în Zona de Securitate deseori rămîne în afara vizorului CUC. Acest fapt, evident, convine celor care au ceva de ascuns. În această ordine de idei, membrii delegaţiei noastre au amintit că organele constituţionale au optat pentru monitorizarea tuturor incidentelor din Zona de Securitate şi excluderea unor posibile tensionări de situaţii.

Ei au ţinut să amintească celor prezenţi şi despre necesitatea liberei circulaţii a cetăţenilor în Zona de Securitate. În context, ei au înmînat celor prezenţi o adresarea despre necesitatea înlăturării neajunsurilor la podul Gura-Bîcului – Bîcioc, făcînd apel către persoanele abilitate să contribuie la deschiderea cît mai urgentă a circulaţiei.

În şedinţă membrii CUC l-au aprobat în calitate de observator militar din partea organelor constituţionale ale Republicii Moldova pe locotenent-colonel Veaceslav Neaga. Tototdată, au luat act de prezentarea misiunii OSCE a domnului Steven Ronald Jang în calitate de reprezentant al acestei structuri internaţionale în CUC.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

Marele Stat Major

Rețele de socializare