English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Încorporarea în Forţele Armate – între cantitate şi calitate

Încorporarea în Forţele Armate – între cantitate şi calitate



CHIŞINĂU, 4 aprilie 2013 - Studierea şi selectarea insuficientă a contingentului pentru încorporare, încadrarea recruţilor cu boli preexistente, precum şi completarea insuficientă a unităţilor militare cu instructori sanitari şi conducători auto – acestea sînt problemele stringente care au afectat încorporarea în Forţele Armate, în perioada octombrie 2012- ianuarie 2013. Concluzia respectivă a fost făcută de către membrii Comisiei de Stat pentru Încorporare în Forţele Armate întrunită la Ministerul Apărării, şedinţa fiind prezidată de vicepremierul în exerciţiu, Mihai Moldovanu.

Potrivit informaţiei prezentate de către şeful Direcţiei personal a Marelui Stat Major, colonelul Eduard Ohladciuc, în perioada de referinţă, în Forţele Armate au fost înrolaţi 1775 de tineri, dintre care 1150 - în Armata Naţională şi 625 - în Trupele de Carabinieri. Cel mai mare număr de recruţi sînt din raioanele Căuşeni, Orhei, Ungheni şi Soroca.

Şeful Direcţiei Personal a specificat că 14 790 de tineri au fost examinaţi de comisiile medico-militare şi de încorporare. Dintre aceştia, 74% au obţinut dreptul la amînare, din motive familiale sau pentru continuarea studiilor. Iar 14% dintre tineri nu au putut fi încorporaţi: 0,9% au invocat motive religioase, 2,1% au fost judecaţi, 76% au atins vîrsta limită de încorporare şi 18,6% au făcut serviciul civil.

Datele statistice arată că, în raport etnic, 87,8 % din numărul total de tineri încorporaţi în Forţele Armate în perioada octombrie 2012 - ianuarie 2013 sînt moldoveni de naţionalitate, 4,77 % - ucraineni, 3,55% - găgăuzi şi 2,68 % - ruşi.

Comparativ cu anii precedenţi, s-a mărit numărul de recruţi cu studii colegiale şi cu studii incomplete. Astfel, 3,2% dintre tinerii înrolaţi în perioada respectivă au studii colegiale, 3,2 % - bacalaureatul, 51,1% - studii medii ori medii speciale, 45,7% - studii medii incomplete.

La şedinţa Comisiei de Stat pentru încorporarea în Forţele Armate au participat preşedinţii comisiilor de recrutare-încorporare din raioane, comandanţii Centrelor Militare şi şefii Secţiilor administrativ-militare.

Potrivit legislaţiei naţionale, încorporarea tinerilor în serviciul militar în termen se desfăşoară de patru ori pe an, iar durata stagiului militar în Forţele Armate este de 12 luni.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare