English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Comandantul Armatei Naţionale a avut o întrevedere cu ataşatul militar al SUA

Comandantul Armatei Naţionale a avut o întrevedere cu ataşatul militar al SUACHIŞINĂU, 13 septembrie 2013 — Şeful Marelui Stat Major, Comandantul Armatei Naţionale, colonelul Igor Gorgan, a avut astăzi o întrevedere cu ataşatul militar al SUA, locotenent-colonelul Brain Stephan, în Republica Moldova. Părţile au discutat despre cooperarea bilaterală dintre armatele celor două state şi realizările la care s-a ajuns în modernizarea şi reformarea sectorului de securitate şi apărare.

Colonelul Igor Gorgan a declarat că relaţiile de colaborare dintre Armata Naţională şi cea americană au cunoscut o ascensiune, în ultimii ani, iar aceasta ne asigură realizarea mai accelerată a obiectivului de reformare a sectorului militar moldovenesc. „Colaborarea moldo-americană a adus modificări importante în: domeniul logistic, învăţămîntul militar, serviciul medical militar, precum şi în modernizarea infrastructurii Armatei Naţionale”, a spus colonelul Gorgan.

Comandantul Armatei Naţionale a făcut o retrospectivă a colaborării dintre SUA şi Republica Moldova în sectorul de apărare şi securitate, cu accent pe performanţele militarilor Armatei Naţionale în: operaţiunile de menţinere a păcii de peste hotare, exerciţiile multinaţionale din Germania, Ucraina, România, Cehia, certificarea în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (CCO) şi modernizarea programului educaţional al Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”.

La rîndul său, ataşatul militar al SUA a apreciat progresul înregistrat de Armata Naţională în realizarea reformei militare. „Salutăm aspiraţiile ţării voastre de a se implica în promovarea securităţii la nivel global, prin participarea la diverse misiuni de menţinere şi stabilizare a păcii. Am certitudinea că vom reuşi să ne conjugăm şi mai mult eforturile în modernizarea infrastructurii armatei moldoveneşti, în special la Baza militară de instruire Bulboaca, astfel încît aceasta să permită instruirea la standarde internaţionale a militarilor Armatei Naţionale pentru participare în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii”, a precizat oficialul american.

Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfăşoară în baza Memorandumului cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre două state, semnat la 4 decembrie 1995.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: aparat@army.md

Marele Stat Major

e-mail: secretariat@army.md

Rețele de socializare