English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Academia Militară „Alexandru cel Bun” la 21 de ani de activitate

Academia Militară „Alexandru cel Bun” la 21 de ani de activitateCHIŞINĂU, 5 octombrie, 2013 — Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a participat la ceremonia oficială dedicată aniversării a XXI-a de la fondarea Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” (AMFA), care s-a desfăşurat astăzi, pe platoul instituţiei.

În cadrul evenimentului, Vitalie Marinuţa a declarat că pentru Armata Naţională militarii pregătiţi de către Academia Militară reprezintă un exemplu de perseverenţă, profesionalism, disciplină şi responsabilitate, exprimîndu-şi convingerea că aceştia sînt viitorul Forţelor Armate. „Sînt încrezut că voi, studenţii militari, veţi aplica în cariera dumneavoastră cele mai bune practici existente în domeniul artei militare, astfel, contribuind la modernizarea Armatei Naţionale”, a specificat ministrul Apărării.

Vitalie Marinuţa a menţionat că, în 21 de ani de activitate, AMFA a reuşit să se transforme într-o structură educaţională, care se bucură de apreciere, la nivel naţional şi internaţional. „Academia Militară este unica instituţie de învăţămînt militar din Republica Moldova şi se mîndreşte cu studenţii exemplari din ţară, dar şi cu cei care fac imagine pozitivă Moldovei în exterior, prin performanţele înalte, obţinute la studii, în şcolile militare din Grecia, Turcia, România şi SUA”, a spus Ministrul Marinuța.

În cadrul ceremoniei, un grup de militari au fost decorați cu distincțiile ”Crucea pentru Merit”, clasa II și III, precum și insigna ”Recunoștință”, pentru indeplinirea ireproșabilă a obligațiunilor de serviciu și performanțe în activitate.

Vizitatorii s-au familiarizat cu infrastructura, dotarea, activitatea şi structura Academiei Militare „Alexandru cel Bun”. Totodată, studenţii Academiei şi militarii din Garda de Onoare au demonstrat procedee de luptă corp la corp şi de mînuire a armelor.

Colonelul Mihail Bucliş, comandantul-rector al Academiei, a specificat că, în cadrul instituţiei, tinerii studiază la trei specialităţi: infanterie, artilerie, transmisiuni.

Sursa a relatat că, în perioada anilor 1995-2013, instituţia militară a pregătit circa 1700 ofiţeri la specialităţile: infanterie, artilerie, transmisiuni, grăniceri şi carabinieri. Din 2012, în premieră, Academia Militară „Alexandru cel Bun” a înmatriculat şi fete, care studiază la specialitatea transmisiuni, iar din anul curent – şi la celelalte specialităţi. Durata studiilor în AMFA este de patru ani, iar studenţii se află la întreţinerea deplină a statului: cazarea, hrana şi echipamentul militar sînt gratuite.

Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” este membră a Consorţiului Parteneriat pentru Pace, iar studiile se efectuează la două facultăţi – Ştiinţe Militare şi Administraţie Publică. În componenţa instituţiei activează Centrul de Studii Strategice de Securitate şi Apărare, Centrul de Studii Continue şi Centrul Lingvistic. La catedre, opt la număr, îşi desfăşoară activitatea 117 cadre didactice cu diverse titluri ştiinţifice.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: aparat@army.md

Marele Stat Major

e-mail: secretariat@army.md

Rețele de socializare