English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Întrevedere moldo-suedeză la Ministerul Apărării

Întrevedere moldo-suedeză la Ministerul ApărăriiCHIŞINĂU, 9 octombrie 2013 — Şeful Marelui Stat Major, Comandantul Armatei Naţionale, colonelul Igor Gorgan, a avut astăzi o întrevedere cu ataşatul militar al Regatului Suediei în Republica Moldova, cu sediul la Kiev, colonelul Hakan Hedstrom. Părţile au discutat despre cooperarea bilaterală dintre armatele celor două state şi realizările la care s-a ajuns în modernizarea şi reformarea sectorului de securitate şi apărare.

În cadrul dialogului, colonelul Igor Gorgan a făcut o retrospectivă a colaborării dintre Regatul Suediei şi Republica Moldova în sectorul de apărare şi securitate, cu accent pe performanţele înregistrate de militarii Armatei Naţionale în: operaţiunile de menţinere a păcii de peste hotare, exerciţiile multinaţionale din Germania, Ucraina, România, certificarea, în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (CCO).

În această ordine de idei, comandantul Armatei Naționale a accentuat că: „Pentru militarii moldoveni un obiectiv prioritar, în timpul apropiat, este participarea în operaţiuni de stabilizare şi menţinere a păcii cu mandat internaţional, întrucît avem și pregătirea necesară, în acest scop. Lucrul în cauză s-a demonstrat, anul trecut, cînd militarii Armatei Naţionale au fost certificaţi de experţi internaţionali ca fiind pregătiți pentru asemenea misiuni’”, a spus Igor Gorgan.

La rîndul său, atașatul militar al Regatului Suediei a salutat aspiraţiile Republicii Moldova de a se implica în promovarea securităţii la nivel global, prin participarea la diverse misiuni de menţinere şi stabilizare a păcii. Totodată, oficialul militar a menționat deschiderea existentă în dialogul politico-militar bilateral şi a exprimat convingerea că relaţiile de prietenie şi colaborare dintre cele două ţări şi armate vor înregistra noi realizări.

Militarii Armatei Naţionale a Republici Moldova participă la cursurile organizate de Centrul Internaţional de Instruire al Forţelor Armate ale Regatului Suediei (SWEDINT) începînd cu anul 2004.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: aparat@army.md

Marele Stat Major

e-mail: secretariat@army.md

Rețele de socializare