English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Distincţii pentru veteranii războiului din Afganistan

Distincţii pentru veteranii războiului din AfganistanCHIŞINĂU, 13 februarie 2014 – Ministerul Apărării a organizat astăzi o ceremonie consacrată aniversării a 25-a de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, care s-a desfăşurat la Centrul de Cultură şi Istorie Militară. La eveniment au fost prezenţi militari activi şi în rezervă, care au participat la războiul din Afganistan.

Prezent la eveniment, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că pentru militarii Armatei Naţionale, dar şi pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, veteranii de război au servit dintotdeauna drept exemplu de curaj, bărbăţie şi sacrificiu. „Este de datoria noastră să cinstim memoria celor 300 de moldoveni decedaţi în Afganistan, să le păstrăm amintirea şi să vorbim despre sacrificiul lor generaţiilor de azi, care învaţă despre acest război din manualele de istorie”, a spus Vitalie Marinuţa.

Ministrul Apărării a menţionat că este important să nu uităm nici de militarii care au luptat în acel război, s-au întors acasă şi au avut o contribuţie esenţială în dezvoltarea Armatei Naţionale. „Ei sînt un reper moral pentru militarii de ieri şi azi, de la ei învăţăm ce înseamnă respectarea jurămîntului de credinţă”, a adăugat ministrul Marinuţa.

În cadrul ceremoniei, ministrul Apărării a decorat un grup de veterani cu medaliile „În slujba Patriei”, gradul II şi III. Totodată, cîţiva veterani, militari în rezervă ai Armatei Naţionale au primit grade militare şi diplome.

Potrivit informaţiei oferite de şeful Direcţiei Personal, colonelul Eduard Ohladciuc, în prezent, în Armata Naţională activează 25 de veterani ai războiului din Afganistan, dintre care 24 funcţionari şi un militar în serviciul activ.

În perioada 14-15 februarie, efectivul Armatei Naţionale va participa la acţiunile de comemorare a celor căzuți în războiul din Afganistan, desfăşurate la nivel raional şi naţional.

Persoană de contact: 

lt.col. Diana Grădinaru, tel: 079704708


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: aparat@army.md

Marele Stat Major

e-mail: secretariat@army.md

Rețele de socializare