English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării discutată la Ministerul Apărării

Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării discutată la Ministerul ApărăriiCHIŞINĂU, 20 iunie 2014 – Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a avut astăzi o întrevedere cu adjunctul Asistentului Secretarului Apărării al SUA, Evelyn Farkas, şi cu asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA pe securitate regională şi asistenţă externă, Gregory M. Kausner. La eveniment a participat şi şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, colonelul Igor Gorgan.

Agenda discuţiilor a cuprins aspecte ale colaborării moldo-americane în domeniul apărării, cu accent pe identificarea unor perspective de intensificare a relaţiilor bilaterale dintre cele două armate.

Valeriu Troenco a apreciat susţinerea continuă din partea SUA în dezvoltarea şi reformarea sectorului de securitate şi apărare al Republicii Moldova, precum şi în implementarea unor proiecte de asistenţă de importanţă majoră în domeniul instruirii, pregătirii capacităţii de luptă, logisticii, medicinii etc.

Totodată, ministrul Apărării a evidenţiat importanţa prezenţei ţării noastre, inclusiv a Armatei Naţionale, în cadrul Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI), specificînd că programul respectiv a contribuit semnificativ la modernizarea Armatei Naţionale, prin facilitarea sprijinului logistic, renovarea infrastructurii armatei moldoveneşti, precum şi pregătirea militarilor pentru operaţiuni de menţinere a păcii în conformitate cu standardele internaţionale.

Evelyn Farkas a declarat că, de-a lungul timpului, Republica Moldova a devenit un partener de încredere pentru SUA, prin determinarea şi devotamentul cu care militarii Armatei Naţionale îşi îndeplinesc misiunile, în pofida unui buget auster.

Oficialul american şi-a exprimat convingerea că SUA sînt dispuse şi interesate să susţină şi în continuare eforturile Armatei Naţionale în dezvoltarea profesională a efectivului, asigurarea logistică a unităţilor militare moldoveneşti şi centrelor de instruire ale Armatei Naţionale.

La rîndul său, Gregory M. Kausner a pledat pentru identificarea unor priorităţi de extindere a cooperării dintre Departamentul de Stat al SUA şi Armata Naţională, în contextul reformei sectorului de apărare.

Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfăşoară în baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995.

Persoană de contact:

lt.maj. Maria Aramă, tel: 079524616


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: aparat@army.md

Marele Stat Major

e-mail: secretariat@army.md

Rețele de socializare