English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  „Scutul Păcii 2014” la final (VIDEO)

„Scutul Păcii 2014” la final (VIDEO)CHIŞINĂU, 27 iunie 2014 – Circa 200 de militari moldoveni, români şi americani au participat la exerciţiul de menţinere a păcii „Scutul Păcii 2014”, care s-a încheiat astăzi la Centrul de instruire militară al Brigăzii „Moldova”, municipiul Bălţi. La eveniment au participat ataşaţii militari acreditaţi în Republica Moldova.

Prezent la ceremonia de închidere a exerciţiului, şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, colonelul Igor Gorgan, a apreciat importanţa aplicaţiilor pentru antrenarea militarilor moldoveni, în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (CCO).

Comandantul Armatei Naţionale a menţionat că militarii evaluaţi din cadrul bateriei aruncătoare de mine a Batalionului 22 de menţinere a păcii au demonstrat, încă odată, că sînt bine pregătiţi, acest lucru datorîndu-se nu doar antrenamentelor intense zilnice, dar şi interoperabilităţii cu militarii din trupele române şi cele americane. „Aş dori să transmit un mesaj de mulţumire colegilor români şi americani, dar şi experţilor străini, pentru contribuţia la instruirea efectivului Armatei Naţionale în cadrul acestor aplicaţii. Astfel, prin experienţa lor, partenerii noştri au ajutat Republica Moldova să facă încă un pas în direcţia îndeplinirii obligaţiunilor asumate privind participarea la misiuni de menţinere a păcii cu efective”, a declarat Igor Gorgan.

La rîndul său, superiorul exerciţiului „Scutul Păcii 2014”, colonelul Andrei Şevcenco, a menţionat că, în cadrul aplicaţiilor respective, bateria aruncătoare de mine a fost evaluată conform CCO, urmînd ca, în anul 2015, aceasta să fie certificată pentru participarea în misiuni de menținere a păcii sub egida ONU în cadrul unui batalion.

Sursa a specificat că antrenamentele militarilor moldoveni au fost monitorizate de 10 evaluatori din cadrul Armatei Naţionale şi 13 experţi CCO, care au asistat şi monitorizat subunităţile Armatei Naţionale prin consiliere şi utilizarea celor mai bune practici din teatrele de operaţii.

Subunităţile de infanterie au executat situaţii tactice de menţinere a păcii la diferite locuri de instruire. Pacificatorii au îndeplinit misiuni precum patrularea în zona de responsabilitate, evacuarea medicală şi intervenţii în situaţii de atac, precum şi asigurarea regimului la punctul de control şi trecere.

Armata Naţională a aderat la CCO în 2007.

Persoană de contact:

Maior Ala Diaconu, tel: 079115326


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: aparat@army.md

Marele Stat Major

e-mail: secretariat@army.md

Rețele de socializare