English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Experţi austrieci – în Armata Naţională

Experţi austrieci – în Armata Naţională



CHIŞINĂU, 7 august 2014 – Un grup de experţi din Forţele Armate ale Austriei efectuează, în perioada 25 iulie - 8 august curent, o vizită de lucru în Armata Naţională.

Potrivit şefului Serviciu armament și muniţii al Secţiei armament şi tehnică militară din cadrul Direcţiei Logistice, maiorul Oleg Pulbere, scopul vizitei celor cinci experţi austrieci, membri ai unui grup multinaţional din care fac parte şi specialişti din Suedia, Germania şi Canada, este planificarea fazei practice a Cursului „Managementul stocurilor de armament şi muniţii”.

Sursa a specificat că, în premieră, în cadrul activităţii de planificare a cursului menţionat, experţii au efectuat testarea chimică a unor loturi de muniţii din depozitele Armatei Naţionale, ce vor fi utilizate, ulterior, în instruirea practică a 25 de militari moldoveni şi reprezentanţi ai Ministerelor de Interne şi Justiţiei, precum şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, în domeniul managementului muniţiilor, participanţi la modulul teoretic al cursului din martie curent.

Werner Kernmaier, expert in domeniul muniţiilor, a menţionat că analiza chimică – unul dintre cele mai importante aspecte ale procesului de pregătire pentru faza practică a cursului care se va desfăşura în septembrie curent – presupune studierea încărcăturii muniţiilor la capitolul siguranţă şi stabilitate. „Pe parcursul aflării noastre în Armata Naţională, am verificat starea chimică a muniţiilor pentru a aprecia dacă acestea pot fi păstrate în depozite şi nu prezintă pericol în timpul mişcării”, a spus Werner Kernmaier.

Potrivit colonelului Wolfgang Reitschmeid, şeful grupului multinaţional de instruire, siguranţa militarilor, dar şi a populaţiei din apropierea depozitelor de muniţii este o prioritate atît pentru membrii echipei de experţi, cît şi pentru misiunea OSCE din Republica Moldova, organizaţie care susţine derularea cursului „Managementul stocurilor de armament şi muniţii”. „An de an, muniţiile păstrate în depozitele specializate devin mai periculoase şi prezintă o ameninţare pentru siguranţa celor care le exploatează, dar şi pentru populaţia civilă. Pentru noi, în calitate de experţi, este important să ştim că muniţiile învechite din depozitele Armatei Naţionale, care

urmează să fie utilizate în cadrul fazei practice a cursului respectiv, nu prezintă pericol. Iată de ce prioritatea noastră a fost testarea acestora”, a notat colonelul Reitschmeid.

Cursul „Managementul stocurilor de armament şi muniţii” se desfăşoară în trei etape şi face parte din seria de proiecte implementate în baza Memorandumului de înţelegere între Ministerul Apărării şi OSCE cu privire la punerea în aplicare a Programului complex în domeniul armelor de calibru mic şi armament uşor şi al armamentului convenţional în Republica Moldova, semnat la 28 octombrie 2010.

Cursul respectiv a demarat în primăvara anului curent şi se va încheia în anul 2017.

Persoană de contact:

lt.maj. Maria Aramă, tel: 079524616


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare