English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Artileria a „cutremurat” poligonul din Bulboaca

Artileria a „cutremurat” poligonul din BulboacaCHIŞINĂU, Noiembrie 4, 2011 – Artileria Armatei Naţionale a demonstrat de ce este supranumită „regina cîmpului” în cadrul aplicaţiei de comandament şi stat major „ATLANT -2011”, desfăşurată vineri, 4 noiembrie, la Baza militară de instruire Bulboaca.

După mai bine de un deceniu de la ultimele trageri de luptă, sistemele de artilerie MT-12, 2S9 „NONA” şi PM-120, dar şi tunurile de calibru mare D-20, au fost recondiţionate şi integrate într-un exerciţiu inter-arme de anvergură. În cadrul exerciţiului, organizat de Comandamentul Forţe Terestre al Armatei Naţionale, au fost implicaţi circa 300 de militari, 22 unităţi de artilerie şi 36 unităţi de tehnică militară din dotarea Armatei Naţionale. Militarii Armatei Naţionale au tras atît din toate sistemele de artilerie ale armatei, cît şi din armamentul de infanterie şi maşinile de luptă BMD-1.

Exerciţiul „ATLANT -2011” este inedit prin faptul că subunităţile de artilerie autopropulsată 2S9 „NONA” au executat trageri din poziţii acoperite şi trageri directe după o pauză de 13 ani. Subunităţile de artilerie antitanc MT-12 au executat trageri de luptă după o pauză de 10 ani, iar subunităţile de aruncătoare PM-120 au executat trageri în cadrul subunităţii după o pauză de şapte ani. Adiţional, în cadrul aplicaţiei au fost introduse patru tunuri D-20 pentru testarea prin tragere după o pauză de 13 ani.

Ministrul Apărării a declarat că în trecut, din cauza atitudinii neglijente a conducerii ţării, artileria Armatei Naţionale a fost lăsată în paragină, iar exerciţiul „ATLANT -2011”, repune în drepturile sale acest gen de armă.

„Cînd am preluat acum doi ani conducerea Ministerului Apărării, am constatat că artileria armatei a degradat din lipsa de viziune a conducătorilor din trecut”, a accentuat Vitalie Marinuţa. „Astăzi artileria de calibru a tras după o pauză de 13 ani, iar conducerea Armatei Naţionale şi militarii de diferit nivel au făcut un efort extraordinar pentru a resuscita acest gen de armă. Scopul nostru este să valorificăm potenţialul artileriei din dotarea armatei, astfel încît să oferim militarilor noştri pregătirea necesară în condiţii reale în paralel cu lecţiile însuşite în sălile de clasă”, a subliniat ministrul Apărării.

Exerciţiul „ATLANT -2011” a fost organizat pentru a creşte nivelul de competenţă şi de pregătire profesională al militarilor Armatei Naţionale. În decursul exerciţiului subunităţile operaţionale au executat misiuni specifice operaţiilor de stabilitate şi sprijin în combinare cu executarea misiunilor clasice. Concomitent, a fost testată pregătirea şi antrenarea subunităţilor de artilerie la executarea misiunilor de sprijin cu foc.

De menţionat că obiectivul de bază al exerciţiului de comandament şi stat major „ATLANT -2011”, a fost perfecţionarea nivelului operativ - tactic al secţiilor şi serviciilor Comandamentului Forţe Terestre şi al statelor majore ale unităţilor militare ale Armatei Naţionale.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: aparat@army.md

Marele Stat Major

e-mail: secretariat@army.md

Rețele de socializare