English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Publicaţii  Geniştii moldoveni, la datorie. Recomandări pentru oamenii care descoperă obuze

Geniştii moldoveni, la datorie. Recomandări pentru oamenii care descoperă obuze




Muniţii neexplodate de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial prezintă pericolul imens pentru viaţa oamenilor. Celui mai mare risc sunt supuşi fermierii, care, cel mai des, găsesc aceste obiecte, în timpul lucrărilor agricole.

Potrivit datelor Ministerului Apărării, de la începutul acestui an, au fost distruse aproape 120 astfel obiecte explozive. Cele mai multe dintre ele, 95 la număr, au fost depistate în martie.

Comandatul Batalionului "Geniu" al Armatei Naţionale, Adrian Efros, împreună cu echipa sa depistează muniţii vechi de mai bine de zece ani. Munca lui şi a subalternelor a fost apreciată şi peste hotare, în special în cadrul misiunii în Irak, în 2008.

Colonelul spune că odată cu venirea primăverii, geniștii au solicitări aproape în fiecare zi: "Geniştii merg în cercetare, fac evaluarea riscului, indentifică obiectul explozibil depistat, după care se întorc, iau măsurile de precauţie, după asta obiectul explozibil este evacuat şi este transportat în loc sigur pentru a fi distus." 

Speciliaştii îndeamnă oamenii să respecte reguli simple de securitate, în cazul în care au depistat un obiect explozibil.

"Îndemnul meu către populaţia civilă este de a nu atinge obiectele explozibile, trebuie numai de a le marca şi de a anunţa autorităţile publice locale sau poliţia", a spus Adrian Efros.

Potrivit autorităţilor, cel mai mare pericol este în raioanele Orhei, Criuleni, Anenii Noi, Căuşeni, Ştefan Vodă şi Ungheni. În zona riscului mediu se află municipiul Chişinău, dar şi raionele Ialoveni, Străşeni, Călăraşi, Hânceşti şi Nisporeni.

Printre cei care au avut de suferit din cauza obiectelor explozibile este şi acest bărbat, originar din satul Recea, raionul Străşeni: "Eu am păţit aşa ceva, am găsit o grenadă, în satul Recea, când săpam. Mă jucam cu dânsa şi a explodat, este pericol în aşa muniţii."

Mulţi locuitori ai satelor din zona de risc spun că sunt îngrijoraţi de pericolul unei eventuali explozii ai muniților vechi: 

"Este pericol, poate fi şi moarte , poţi să rămâi calică pe viaţă, dacă se păleşte cu proiectilul sau ce va fi acolo."

"Este pericol, mai ales pentru copii, nepoţi, ei sunt mici şi nu ştiu, noi suntem mai mături şi ne păzim."

Din 1992 geniştii Armatei Naţionale au distrus aproape 23.000 de obiecte explozibile. Astfel, au fost sălvate sute de vieţi.

Potrivit ministerului Apărării, din 1992 în urma exploziior ai muniţiilor vechi au decedat 26 de persoane şi peste 40 au fost rănite.



 http://www.publika.md/fotoreport-genistii-moldoveni-la-datorie-recomandari-pentru-oamenii-care-descopera-obuze_2582741.html
© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare