English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Publicaţii  Pasul romano-pruso-sovietic pleacă în trecut

Pasul romano-pruso-sovietic pleacă în trecut




La 19 iulie, lîngă Ministerul Apărării, s-a desfăşurat prima repetiţie a paradei militare cu ocazia celor 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova. Ce-i drept, canicula puţin a cam încurcat iţele: ostaşii au obosit repede. Pe alocuri coloana nu era chiar dreaptă, undeva ritmul pasului nu era chiar exact, iar flangurile nu erau chiar la acelaşi nivel. Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a remarcat aceste neajunsuri şi a dat asigurări că de Ziua Independenţei lucrurile vor fi cu totul altfel.

„Pentru militari starea vremii nu e cel mai important lucru – e cald sau e frig, a specificat ministrul. – Avem un ordin care trebuie îndeplinit. Primul antrenament comun niciodată nu este reuşit. Individual, fiecare s-a pregătit bine, pregătirile au demarat în luna iunie, rămîne să realizăm coerenţa mişcărilor participanţilor la paradă”.

Mai mult de 1500 de militari din diferite subunităţi ale Forţelor Armate, au fost aliniate în 12 coloane cîte 86 ostaşi. Repetiţia era coordonată de colonelul Oleg Cibotari care la fel a dat asigurări că la 27 august ostaşii vor fi priviţi într-o lumină mult mai bună, iar parada militară a trupelor în Chişinău se va desfăşura la cel mai înalt nivel. Urmează încă şase antrenamente comune, inclusiv două noaptea în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În repetiţii vor fi antrenaţi şi participanţii la razboiul de la Nistru, comandaţi de către autorul acestor rînduri generalul Ion Costaş, precum şi colegii săi de luptă în acel război generalii Nicolae Petrică, Anton Gamurari, Vasilie Grosu si Victor Gusliacov.

Pentru organizarea paradei au fost alocaţi mai mult de 9 milioane de lei, la ea vor participa 65 de unităţi de tehnică de luptă – toate modelele de care dispune Armata Naţională, începînd de la muniţii şi terminînd cu elemente ale apărării antiaeriene. O premieră va fi pasul nou de defilare, care a suferit schimbări radicale. De fapt, acesta este pasul de defilare a trupelor NATO. E cunoscut faptul, pasul ceremonial de model sovietic a rămas în trecut. E bine sau e rău?

Pasul de defilare, care a fost mulţi ani utilizat de armata moldovenească, nu este o invenţie sovietică, cum consideră mulţi. Acesta este pasul ceremonial prusac, implementat pentru prima dată de către regele Prusiei Frideric II cel Mare. „Stechschritt” a fost considerat un simbol al disciplinei şi ordinei în armată. Cadenţa – 75 de paşi în minută – permitea să ţină alinierea în linia trupelor, fapt foarte necesar în secolele XVII-XVIII pentru conducerea ostasilor pe cîmpul de luptă. Englezii, ironic, numeau pasul de tipar „de gîscă”, numit la fel şi de NATO.

În Rusia acest tip de mişcare a fost introdus de către imparatul Pavel I, care se închina în faţa maşinii militare prusace. A reînviat acesta în Germania pe timpul naziştilor – anume aşa mărşăluiau trupele lui Hitler, iar în URSS – pe timpul lui Stalin. Mussollini a numit acest tip de mişcări „pas roman” – „Passo Romano”.

Pasul de tipar în Armata Sovietică era prelucrat pînă la o epuizare totală şi în frig, şi în arşiţă. În trecut am participat de şase ori la parada desfăşurată pe Piaţa Roşie din Moscova. Antrenamentele demarau cu două luni înainte de ceremonie şi se desfăşurau de două-trei ori în săptămînă cîte patru-cinci ore la Hodînca. Formaţia de paradă 20 x 20 era compusă din ofiţeri ai academiilor militare cu o statură 172-182 cm şi din ofiterii subunităţilor de elită ale garnizoanei moscovite. Participarea la parada din Piaţa Roşie era ceva onorabil, era necesară o pregătire deosebită.

Starea sănătăţii impecabilă şi rezistenţa organismului erau cerinţele de bază, solicitate participanţilor la paradă. Pasul de tipar utilizat în forţele armate ale URSS era un procedeu foarte complicat de mişcare: atunci cînd un picior ajungea în punctul de vîrf, al doilea se ridica de pe degetul de la picior.

Piciorul întins forma practic un unghi drept cu corpul, genunchiul nu se îndoia, iar piciorul era coborît astfel ca să se audă un sunet clar de bătaie. Pasul de tipar era folosit de către toate ţările Tratatului de la Varşovia, inclusiv în RDG, unde mi-a fost hărăzit să-mi îndeplinesc serviciul militar în calitate de comandant de regiment de aviaţie pe avioane de luptă tip MиГ25РБ. In Germania el era numit „Exerzierschritt”.

De la atitudinea „hipertrofiată” vizavi de pasul de defilare s-a dezis Ucraina, iar acum şi Moldova. Simpleţea a devenit un standard internaţional. În armatele ţărilor dezvoltate, militarii sînt pregătiţi foarte bine, dar execută exclusiv elemente ale pregătirii de luptă, iar pasul de defilare este negat, ca şi „ordonarea patului în timp cronometrat”. În SUA, Marea Britanie, Franţa au înţeles demult că soldatul trebuie instruit să poată lupta, dar nu să defileze pe platou cîte cinci ore şi să monteze şi să demonteze arma la viteză. Se consideră ca a defila frumos e misiunea companiei gărzii de onoare.

Militarul în zilele noastre nu mai este o maşină de luptă, cum se credea anterior. El, mai întîi de toate, trebuie să poată gîndi. Este interesant faptul că în armata Israelului există chiar gradul „ofiţer al profesiei academice”. Astfel este subliniată importanţa intelectului şi studiilor pentru un militar.

Încă un exemplu. La parada militară, desfăşurată la Paris cu ocazia cuceririi Bastiliei, pot fi văzute „căştile albastre” franceze în cinci tipuri diferite de camuflaj, ele sînt amestecate şi au diferite tipuri de arme – pot fi văzute FAMAS, M-16 şi chiar AK, şi nu cu o cadenţă de 120 de paşi pe minută, dar cu 90 şi se clatină. Legionarii au dantelă albă la pantofi negri, dar nu la toţi. Geniştii - cu bărbi. În principiu, este o “lovitură” pentru un ofiţer cu educaţie sovietică după principiul: “Zboară elicopterele, care nu pot ţine formaţia..?”

Şi nimeni nu face din acest lucru o problemă. Republica Moldova la fel de serios se îndreaptă astăzi către standardele europene. Noi vom avea misiunea să demonstrăm acest lucru inclusiv şi la parada consacrată Zilei independenţei ţării.

General de divizie (r) Ion Costaş,

ex-ministru al MAI şi MA

(1990-1992), fost locţiitor comandant al armatei a 14-a pentru aviaţie


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare