English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Trupele speciale au desfăşurat un exerciţiu antitero

Trupele speciale au desfăşurat un exerciţiu antiteroChişinău, Decembrie 1, 2011 - Batalionul cu destinaţie specială “Fulger” al Armatei Naţionale a participat marţi, 29 noiembrie, la exerciţiul antiterorist operativ - tactic “Forţele Speciale - 2011”, organizat de către Centrul Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) pe teritoriul raionului Străşeni.

Exerciţiul cu tematică antiteroristă a întrunit concomitent în premieră cîteva structuri specializate ale statului. Este vorba despre Detaşamentul cu destinaţie specială “Alfa” al SIS, subdiviziunile specializate în asigurarea protecţiei demnitarilor R. Moldova ale Serviciului Protecţie şi Pază de Stat, componentele Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială “Fulger”, Trupelor de carabinieri ale Ministerului Afacerilor Interne şi Batalionului cu destinaţie specială “Fulger” al Armatei Naţionale.


Scenariul exerciţiului s-a bazat pe organizarea unei ambuscade de o grupare paramilitară şi anihilarea acesteia de trupele speciale. Conform legendei, în timpul deplasării pe un traseu internaţional, cortegiul unei delegaţii oficiale a fost atacat de o grupare extremistă. Pentru a obţine răscumpărarea şi eliberarea din detenţie a unor membri din această grupare, extremiştii au recurs la atac şi luare de ostatici. Cu toate acestea, tentativa lor a eşuat din cauza faptului că grupul operativ a desfăşurat cu succes o operaţiune antiteroristă de eliberare a ostaticilor şi neutralizare a teroriştilor.

Surse din cadrul Centrului Antiterorist, au comunicat că exerciţiul antiterorist operativ - tactic “Forţele Speciale - 2011” a avut cîteva scopuri de bază. Este vorba despre verificarea sistemului de reacţionare în situaţii de criză şi sporirea interoperabilităţii autorităţilor publice naţionale împuternicite cu prevenirea şi combaterea terorismului.

Totodată, organizatorii au specificat că un accent deosebit în cadrul exerciţiului s-a pus pe organizarea activităţii grupului operativ de dirijare a operaţiei antiteroriste, verificarea mijloacelor tehnice speciale utilizate în cadrul acţiunilor antiteroriste, perfecţionarea potenţialului operaţional al detaşamentelor speciale şi pregătirea psihologică a efectivului acestor structuri întru realizarea sarcinilor în condiţii extreme.

De menţionat că exerciţiul antiterorist operativ - tactic “Forţele Speciale - 2011”, face parte din programul de activităţi privind implementarea politicii naţionale în domeniul antiterorismului. Obiectivul trasat este perfecţionarea interacţiunii dintre autorităţile abilitate şi verificarea capacităţilor de dirijare unipersonală a forţelor şi mijloacelor antrenate în desfăşurarea operaţiilor antiteroriste.

Exerciţiile Antiteroriste „Forţele Speciale - 2011”


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare