English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Memento pentru eroi

Memento pentru eroiCHIŞINĂU, Decembrie 14, 2011 – La 25 de ani de la construcţia sarcofagului la staţia atomo-electrică din Cernobîl, plătim tributul de recunoştinţă celor care s-au jertfit pentru o cauză nobilă.

Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa miercuri, 14 decembrie, în cadrul unei miting desfăşurat la Memorialul eroilor Cernobîlului, de pe strada Trandafirilor, din sectorul Botanica al capitalei.

Mitingul a fost organizat cu ocazia aniversării a 25-a de la terminarea lucrărilor de construcţie a sarcofagului şi a fost consacrat participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei din 1986.

Ministrul Apărării a depus flori la temelia monumentului împreună cu alţi demnitari de stat, printre care ministrul Afacerilor Interne, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, precum şi angajaţi ai Ambasadei Ucrainei la Chişinău.

Într-un mesaj adresat celor prezenţi, ministrul Apărării a menţionat că efectivul Armatei Naţionale îşi pleacă fruntea în cinstea eroilor care au manifestat în condiţii nespus de grele bărbăţie şi curaj.

„Acum 25 de ani, oameni de diferite meserii şi ocupaţii au depus un efort titanic de a zidi în beton armat reactorul avariat. Stoparea emisiilor radioactive în atmosferă a însemnat la acea vreme un act de eroism pentru că în alte circumstanţe consecinţele avariei ar fi fost cu mult mai grave”, a declarat în cadrul ceremoniei, ministrul Apărării Vitalie Marinuța.

De menţionat că pentru efectuarea lucrărilor de construcţie a sarcofagului la staţia atomo-electrică din Cernobîl, au fost mobilizaţi peste 210 unităţi militare şi un contingent de 340 mii de ofiţeri şi soldaţi din fosta URSS. Din aceştia, circa 3500 de oameni au fost din Republica Moldova, din ei 3000 rezervişti, inclusiv 231 ofiţeri mobilizaţi de comisariatele militare, 400 militari din serviciul militar activ, 70 colaboratori ai MAI şi 500 persoane civile. În prezent, în centrele militare sînt la evidenţă specială 2442 de persoane, dintre care circa 2319 sînt invalizi de boală actinică.

Accidentul nuclear produs la 26 aprilie 1986 la Cernobîl este considerat cea mai gravă catastrofă atomică a secolului XX. Peste 7 milioane de oameni au avut de suferit sau mai suportă în acest moment consecinţele acelui accident îngrozitor. Datele oficiale relevă că din cei peste 3 500 de cetăţeni ai R. Moldova care au luat parte la lucrările de lichidare ale avariei de la Cernobîl, 10 % au decedat, iar 65 % sînt invalizi.

Mitingul cu ocazia aniversării a 25-a de la terminarea lucrărilor de construcţie a sarcofagului la staţia atomo-electrică din Cernobîl a fost organizat de Asociaţia obştească „Societatea Cernobîl din Moldova”.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare