English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Delegaţia Tiraspolului la CUC continuă să blocheze soluţionarea problemei posturilor ilegale instalate unilateral în Zona de Securitate

Delegaţia Tiraspolului la CUC continuă să blocheze soluţionarea problemei posturilor ilegale instalate unilateral în Zona de Securitate


CHIŞINĂU, Decembrie 14, 2011 – Discuţiile în cadrul Comisiei Unificate de Control pe marginea instalării unilaterale a posturilor de grăniceri şi migraţionale de către structurile de la Tiraspol se desfăşoară într-o atmosferă tensionată fără înregistrarea unor progrese. În şedinţa extraordinară a CUC din 13 decembrie 2011 delegaţia regiunii transnistrene, invocând diverse pretexte, refuză să discute propunerile comune ale mediatorilor în CUC privind soluţionarea problemelor apărute şi depăşirea crizei existente. Delegaţia transnistreană continuă eforturile de diminuare a rolului şi competenţelor CUC în adoptarea unei decizii privind lichidarea acestor posturi a structurilor de forţă.

Delegaţia Republicii Moldova la CUC a prezentat argumente convingătoare că, atât Acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a RM, semnat la 21 iulie 1992, precum şi Statutul şi Regulamentul CUC, prevăd expres competenţa Comisiei în asigurarea regimului de securitate şi menţinerea ordinii publice în Zona de Securitate. În acest scop, Comisia interacţionează doar cu forţele de menţinere a păcii, poliţia şi miliţia. Poziţia Republicii Moldova este susţinută de către delegaţiile Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Misiunii OSCE în Moldova.

Totodată, co-preşedintele CUC din partea Republicii Moldova, Ion Solonenco, a precizat că prin acest comportament, delegaţia transnistreană în comisie ignoră Declaraţia comună semnată la 21 noiembrie curent în or. Bender de Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, şi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Punctul 2 al documentului menţionează expres disponibilitatea părţilor de a reglementa situaţia creată în strictă corespundere cu documentele existente şi deciziile Comisiei Unificate de Control, abţinerea de la orice acţiuni capabile să destabilizeze situaţia în Zona de Securitate şi contribuirea la eliminarea barierelor existente în calea circulaţiei libere a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor.

Şedinţa extraordinară a Comisiei Unificate de Control va continua joi, 15 decembrie 2011, ora 10:00, în or. Dubăsari. Delegaţia Republicii Moldova a pregătit un şir de propuneri care să ducă la ameliorarea situaţiei din Zona de Securitate.

Semnat: Serviciul de comunicare al Delegaţiei Republicii Moldova la CUC


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare