English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Comandamentele armatei - la ora bilanţului

Comandamentele armatei - la ora bilanţuluiCHIŞINĂU, Decembrie 23, 2011 - Comandamentul Logistic al Armatei Naţionale a analizat vineri, 23 decembrie, într-o şedinţă de bilanţ, activitatea desfăşurată în anul 2011 şi a stabilit obiectivele pentru anul viitor.

Comandantul Comandamentului Logistic, locotenent-colonelul Alexandru Zveaghin, a declarat în cadrul şedinţei că în anul 2011 activitatea instituţiei s-a axat pe optimizarea structurilor şi dezvoltarea capabilităţilor unităţilor militare logistice, pe instruirea personalului pentru gestionarea eficientă a resurselor alocate, pe îmbunătăţirea managementului stocurilor de armamanet şi muniţii ale Armatei Naţionale şi pe asigurarea misiunlor în cadrul Forţelor de Menţinere a Păcii.

Printre cele mai importante activităţi, locotenent-colonelul Zveaghin a accentuat continuarea proiectului de distrugere a pesticidelor şi produselor chimice periculoase. Astfel, la 22 iunie 2011, la Bruxelles a fost semnat Acordul de Implementare între Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Alianţei Nord Atlantice pentru Întreţinere şi Aprovizionare privind distrugerea pesticideleor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova. De asemenea, a fost semnat Acordul de asistenţă cu Agenţia de Dezvoltare a Republicii Cehe privind iniţierea lucrărilor de distrugere a deşeurilor de pesticide în cadrul Proiectului NATO/PpP de distrugere a pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova. În perioada 14 – 23 noiembrie 2011, au fost reambalate 38 448 kg de pesticide din satul Clocuşna, raionul Ocniţa, fiind astfel pregătite pentru evacuare şi distrugere în cadrul proiectului ,,Remedierea locaţiilor de mediu cauzate de pesticide perimate în Moldova” sub egida Agenţiei Republicii Cehe pentru Dezvoltare.

Evidenţa armamentului și munițiilor, precum şi asigurarea integrităţii acestora, au fost de asemenea în vizorul specialiştilor logisticieni. În acest context, şeful Comandamentului Logistic a declarat că pentru ridicarea nivelului de siguranță la manipularea și depozitarea munițiilor din Depozitele Armatei Naționale, a fost finalizat un proiect de nimicire a bombelor de aviație de tip OFAB, cu termen de valabilitate depășit, care prezentau un pericol sporit. De asemenea au fost nimicite 48 de rachete aer-sol de tip 5V28 din complexul antiaerian S-200.

Instruirea efectivului, prin organizarea mai multor seminare, ateliere şi aplicaţii, a fost o altă preocupare a Comandamentului Logstic în acest an. Printre cele mai importante se numără “Sprijinul logistic al contingentului militar în misiuni sub egida NATO”, “Multinational Logistics Workshop”, desfăşurat de către Comandamentul Forţelor Întrunite SUA, şi exerciţiul multinaţional de logistică „LOGEX 11”.

Pentru anul 2012 logisticienii planifică să continue asigurarea misiunilor în cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii în zona de securitate din raioanele de est ale ţării, să creeze un sistem logistic optim şi capabil să asigure misiunile activităţilor cotidiene în Armata Naţională, să menţină şi să îmbunătăţească infrastructura şi patrimoniul militar, precum şi să elaboreze un concept de mentenanţă a tehniciii militare.

Şi Comandamentul Forţe Terestre al Armatei Naţionale a făcut bilanţul ativităţilor din 2011.

În cadrul şedinţei de totalizare, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, colonelul Igor Gadîrcă a specificat că deşi anul curent nu a avut acoperirea financiară necesară, misiunile care au fost puse în faţa comandamentului şi unităţilor militare din subordine au fost îndeplinite.

Colonelul Gadîrcă a specificat că menţinerea eficienţei pregătirii contingentului Armatei Naţionale din cadrul Forţelor de Menţinere a Păcii, pregătirea forţelor operaţionale potrivit listei de sarcini, continuarea implementării conceptului Capabilităţilor Operaţionale în Batalionul 22 şi Batalionul de Geniu precum şi continuarea optimizării organelor de conducere militară, au fost patru misiuni prioritare în acest an.

Participarea la aplicaţiile multinaţionale „Sea Breeze”, „Rapid Trident”, „Puls”, distrugerea muniţiilor de pe teritoriul ţării, sînt doar cîteva activităţi care au pus în valoare pregătirea şi profesionalismul militarilor, a spus colonelul Gadîrcă.

În cadrul aceleiaşi şedinţe infanteriştii au stabilit obiectivele pentru anul de instruire 2012.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare