English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Stabilitatea – prioritară pentru Zona de Securitate

Stabilitatea – prioritară pentru Zona de Securitate


CHIŞINĂU, Martie 1, 2012 - Întruniţi în şedinţă ordinară la 1 martie, membrii Comisiei Unificate de Control au aprobat cu dificultate ordinea de zi a şedinţei. Totuşi, delegaţia noastră a reuşit să introducă în agenda şedinţei întrebarea legată de posibilele destabilizări ale situaţiei în sectorul centru al Zonei de Securitate. Ea vizează evenimentele preconizate pentru data de 2 martie, zi cînd se comemorează 20 de ani de la demararea conflictului în raioanele de est ale ţării şi persoanele decedate.

În examinarea subiectului respectiv, delegaţia transnistreană a promovat o abordare neconstructivă, ignorînd apelul comun al Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Misiunii OSCE în CUC din 16 februarie 2012.

La elaborarea unei decizii de compromis, delegaţiile Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Misiunii OSCE în CUC au înmînat o adresare (o inserăm la finele acestui material) ce avea drept scop prevenirea tensiunilor în zonă la această dată. Declaraţia a fost întîmpinată ostil de reprezentanţii Tiraspolului, nelipsind şi comentariile. În consecinţă Taras Krempovici, reprezentantul Ucrainei, a ţinut să specifice că, nu este prima dată cînd delegaţia regiunii transnistrene interpretează eronat eforturile celora, care doresc cu adevărat să contribuie la stabilitatea din Zona de Securitate. Ion Solonenco, co-preşedinte CUC al Republicii Moldova, a ţinut să accentueze faptul că, nu ar trebui să uităm de statutul Ucrainei, care echivalează cu cel de ţară garant, şi ar fi normal să ne conformăm adresărilor şi deciziilor adoptate de ţările cu acest statut, dacă dorim să avem stabilitate în regiune.

Totodată, reieşind din faptul că la această dată pot avea loc tensiuni în localitatea Corjova, delegaţia noastră în CUC a ţinut să specifice că ar fi binevenită prezenţa comendantului şi observatorilor militari acolo. Aceasta ar permite excluderea unor posibile incidente, cît şi ţinerea situaţiei sub control de către forţele mixte de menţinere a păcii. În final, membrii CUC au dat indicaţii pentru activizarea lucrului pacificatorilor în sectorul centru al Zonei de Securitate.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare