English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Moldova este gazda atelierului „Parteneri cu NATO în viitor”

Moldova este gazda atelierului „Parteneri cu NATO în viitor”CHIŞINĂU, Martie 13, 2012 – În mediul actual de securitate avem nevoie de foarte multă cooperare şi înţelegere pentru a soluţiona problemele comune. Declaraţia respectivă a fost făcută de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa în cadrul Atelierului de Cooperare şi Coordonare Militară cu genericul „Parteneri cu NATO în viitor”, desfăşurat marţi, 13 martie, la Chişinău.

Ministrul Apărării a declarat în deschiderea evenimentului că R. Moldova este un partener activ în cadrul Programului PpP şi a participat cu succes în diverse activităţi organizate de NATO.

„Cooperarea dintre NATO şi partenerii săi este multidimensională şi reciproc avantajoasă. Cu susţinerea NATO în R. Moldova au fost realizate pînă în prezent numeroase proiecte, care s-au dovedit deosebit de importante pentru securitatea cetăţenilor noştri”, a accentuat ministrul Apărării. „În mediul actual de securitate avem nevoie de foarte multă cooperare şi înţelegere pentru a soluţiona problemele comune. Totodată, ţin să subliniez că în conformitate cu angajamentele asumate în plan internaţional, R. Moldova îşi propune să fie un furnizor de securitate. În acest context, Armata Naţională a depus eforturi considerabile pentru a spori pregătirea subunităţilor operaţionale predestinate pentru misiuni internaţionale”.

Şeful adjunct pentru cooperare militară în cadrul Comandamentului Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE), general maiorul Sandor Fucsku, a opinat că Moldova are capacitatea de a organiza la un nivel înalt activităţi importante, iar Atelierul de Cooperare şi Coordonare Militară desfăşurat la Chişinău este o dovadă incontestabilă.

„Consider că pentru ţările partenere acest eveniment reprezintă o modalitate eficientă de a discuta priorităţile lor naţionale în contextul cooperării cu NATO. Deşi avem o agendă de lucru încărcată, am convingerea că vom reuşi să discutăm cu fiecare naţiune în parte despre cooperarea bilaterală şi ce putem face pentru a îmbunătăţi acest proces”, a afirmat Sandor Fucsku.

De menționat că scopul Atelierului de Cooperare şi Coordonare Militară cu genericul „Parteneri cu NATO în viitor”, este coordonarea şi planificarea activităţilor de parteneriat pentru anii 2012 – 2013. Delegaţiile ţărilor participante vor purta discuţii privind programul de cooperare cu NATO reieşind din interesele naţionale.

Atelierul organizat în premieră la Chişinău este o activitate anuală a NATO, care reprezintă o platformă de analiză a necesităţilor individuale ale fiecărei naţiuni în domeniul cooperării militare. În total, la această activitate participă circa 120 de persoane din peste 40 de state, care reprezintă țări membre ale Alianţei Nord - Atlantice (NATO), Parteneriatului pentru Pace (PpP), Dialogului Mediteranean și Inițiativei de la Istanbul. Ţările care au delegat reprezentanţi la Atelierul „Parteneri cu NATO în viitor” sînt: Armenia, Algeria, Austria, Azerbaidjan, Afganistan, Belarus, Bosnia – Herzegovina, Finlanda, Jordan, Georgia, Kazahstan, Kirghizia, Malta, Mauritania, Moldova, Muntenegru, Morocco, Serbia, Suedia, Elveţia, Macedonia, Tadjikistan, Tunisia, Ucraina, Uzbekistan, etc.

Atelierul de Cooperare şi Coordonare Militară cu genericul „Parteneri cu NATO în viitor” este organizat în perioada 13 – 16 martie.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare