English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Consultanţă în domeniul reformei

Consultanţă în domeniul reformeiCHIŞINĂU, Martie 22, 2012 – Un grup de experţi internaţionali au vizitat R. Moldova în perioada 19 - 21 martie, pentru consultanţă în domeniul reformei sectorului de securitate şi apărare din R. Moldova.

Echipa de consultanţă în domeniul Securităţii şi Justiţiei din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a fost reprezentată de David Clarke, şeful echipei în domeniul Securităţii şi Justiţiei, locotenent-colonelul Martin Todd, Roy Fleming şi Alexandra Guy.

Potrivit şefului Direcţiei politică de apărare şi planificarea apărării (DPAPA), locotenent-colonelul Vlad Ababii, scopul vizitei a fost obţinerea asistenţei metodologice în vederea implementării Analizei Strategice a Apărării (ASA) şi documentelor strategice aferente sectorului de securitate şi apărare din R. Moldova.

În cadrul vizitei din R. Moldova, experţii internaţionali au avut întrevederi cu reprezentanţii grupurilor de lucru din Ministerul Apărării şi Marele Stat Major, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate.

De menţionat că pentru a spori transparenţa în domeniul reformării sectorului de securitate din R. Moldova, în cadrul şedinţelor de lucru au fost invitaţi şi reprezentanţii societăţii civile din R. Moldova - Institutul de Politici Publice şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă.

În cadrul discuţiilor purtate, experţii internaţionali au constatat că sectorul de securitate în R. Moldova este în prezent subestimat, iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra mediului de securitate din ţară. Potrivit lui Vlad Ababii, deşi reforma în acest domeniu trenează din cauza constrîngerilor financiare şi baza conceptuală neterminată, toate recomandările experţilor vor fi luate în consideraţie.

De menţionat în final că echipa de consultanţă în domeniul Securităţii şi Justiţiei din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a reconfirmat dezideratul Marii Britanii de a continua pe viitor asistenţa consultativă a R. Moldova în domeniul reformării şi dezvoltării sectorului de securitate.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare