English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Armata Naţională a detaşat un contingent în Macedonia

Armata Naţională a detaşat un contingent în MacedoniaCHIŞINĂU, Mai 17, 2012 — Un contingent de militari ai Armatei Naţionale participă la exerciţiul multinaţional „Cooperative Longbow - Lancer 2012”, care se desfăşoară în perioada 17 – 31 mai, în fosta Republică Iugoslavă Macedonia.

Armata Naţională a detaşat la exerciţiu 36 de militari, dintre care 10 ofiţeri la exerciţiul de stat major, iar 26 militari pentru exerciţiul în teren. Aplicaţiile se vor desfăşura la poligonul Krivolak, localizat la circa 100 kilometri sud-est de Skopje. Scopul exerciţiului „Cooperative Longbow - Lancer 2012” este de a creşte interoperabilitatea dintre NATO şi partenerii săi în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace.

Exerciţiul Cooperative Longbow are ca scop pregătirea comandamentelor de nivel de brigadă în cadrul unor scenarii de răspuns în situaţii de criză sub conducerea NATO. Pe de altă parte, exerciţiul Cooperative Lancer este un exerciţiu de pregătire orientat spre dezvoltarea capabilităţilor în cadrul operaţiunilor de prevenire a situaţiilor de criză, soluţionare a conflictelor şi operaţiuni post-conflict de consolidare a păcii.

Scenariul exerciţiilor cuprinde simularea unei operaţiuni de răspuns în situaţii de criză sub conducerea NATO şi mandatul ONU. Două organizaţii internaţionale, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi Comisia Internaţională a Crucii Roşii (ICRC), au colaborat la realizarea unui scenariu cît mai realist, iar reprezentanţii celor două organizaţii vor conlucra în cadrul unei celule pentru recepţionarea cazurilor sau situaţiilor ce ţin de competenţa acestora.

De menţionat că în cadrul exerciţiului „Cooperative Longbow - Lancer 2012” vor fi implicaţi circa 1000 de militari din 13 ţări. Ţările participante sînt – Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Georgia, Kazakhstan, Moldova, Muntenegru, Serbia, Elveţia şi Ucraina.

„Cooperative Longbow - Lancer 2012” este un exerciţiu multinaţional în spiritul Parteneriatului pentru Pace, iar Armata Naţională participă la acest exerciţiu din anul 2003.Parteneriatul pentru Pace este un program lansat în 1994 care se bazează pe colaborarea bilaterala a ţărilor cu NATO. Scopul programului este creşterea stabilităţii şi încrederii, diminuarea riscurilor la adresa păcii şi consolidarea relaţiilor de cooperare în domeniul securităţii.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare