English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Circa 600 tone de muniţii din depozitele Armatei Naţionale vor fi procesate

Circa 600 tone de muniţii din depozitele Armatei Naţionale vor fi procesateCHIŞINĂU, 20 Iulie, 2012 - Circa 600 tone de muniţii din dotarea Armatei Naţionale, fabricate în anii 1960-1980, vor fi procesate în cadrul Programului de reducere a riscului de explozie la depozitele de muniții, implementat de Ministerul Apărării în colaborare cu organizaţia non-guvernamentală Norwegian People's Aid.

Potrivit colonelului Andrei Şarban, locţiitorul şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale pentru asigurarea resurselor, în urma procesării muniţiilor stocate la depozitele militare va fi micşorat riscul unei explozii necontrolate şi ridicat nivelul de siguranţă a locului de păstrare. „Prin urmare, zona unde se păstrează muniţiile devine mai sigură pentru populaţia civilă din preajmă, precum şi pentru personalul militar implicat în diferite activităţi. Tot personalul militar implicat în acest proces, a fost instruit conform normelor internaţionale, iar metodele folosite de efectiv la procesare urgentează verificarea şi evidenţa muniţiilor”, a menţionat Şarban.

Lee Moroney, manager în Departamentul Muniţii şi Armament din cadrul „Norwegian People’s Aid”, a apreciat contribuţia OSCE şi altor structuri europene la implicarea în proiecte de acest gen. “Sperăm că vom aveam parte şi în continuare de susţinerea internaţională în nimicirea muniţiilor din alte depozite ale Armatei Naţionale. Ministerul Apărării depune un efort enorm pentru ca procesul de reducere a riscului de explozie să meargă mai departe în conformitate cu standardele internaţionale”, a specificat Lee Moroney.

În cadrul primului proiect, care s-a desfăşurat în perioada 7 mai —15 iunie, au fost procesate aproximativ 90 tone de muniţii cu termenul tehnic expirat, precum şi s-au nimicit aproximativ 12 tone de muniţii, care au fost stabilite ca fiind cu pericol eminent de explozie.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a semnat în luna mai curent, Memorandumul de înţelegere cu organizaţia non-guvernamentală „Norwegian People’s Aid”. Documentul prevede realizarea unui program de reducere a riscului de explozie la depozitele de muniţii ale Armatei Naţionale.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare