English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Profesionalism şi performanţă la „Rapid Trident 2012”

Profesionalism şi performanţă la „Rapid Trident 2012”Chişinău, 27 Iulie 2012 - „Profesionalismul militarilor moldoveni în cadrul exerciţiului „Rapid Trident 2012” a fost unul impresionant, iar prestaţia contingentului merită toata admiraţia şi poate fi considerată drept un exemplu demn de urmat pentru militarii din alte ţări. Declaraţia a fost făcută de colonelul american David Markowski, co-directorul exerciţiului „Rapid Trident 2012”, în cadrul ceremoniei de închidere a aplicaţiilor, desfăşurată astăzi la Centrul de Instruire Iavorov, Ucraina.

Potrivit oficialului american, pe durata exerciţiului, contingentul moldovenesc a fost implicat în totalitate în misiunile pe care le-a executat, demonstrînd că poate fi foarte eficient într-un teatru de operaţii. „Aveţi tehnică şi procedee de luptă agresive, în sensul bun al cuvîntului, chiar dacă sînt diferite de ale noastre. Observatorii armatei SUA, care v-au urmărit acţiunile pe parcursul a două săptămîni, au declarat că aţi fost printre cei mai buni. Vrem să vă vedem aici şi în anii viitori şi să continuăm să colaborăm în desfăşurarea operaţiunilor de menţinere a păcii, să construim relaţii de parteneriat şi prietenie consistente”, a menţionat co-directorul exerciţiului „Rapid Trident 2012”.

La rîndul său, general maiorul Veaceslav Nazarkin, co-directorul exerciţiului din partea Ucrainei, a declarat că militarii moldoveni au fost alături de cei ucraineni într-o serie de aplicaţii bilaterale şi multinaţionale, demonstrînd de fiecare dată că îşi cunosc bine meseria.

Comandantul contingentului Armatei Naţionale la „Rapid Trident 2012”, maiorul Vadim Moraru, a comunicat că rezultatele obţinute de militarii moldoveni sînt bine-meritate ţînînd cont de ambiţia şi dăruirea de care au dat dovadă în participarea la antrenamentele din cadrul exerciţiului. „Ne bucurăm că am reuşit să demonstrăm o pregătire bună de-a lungul aplicaţiilor şi să fim apreciaţi de partenerii noştri”, a zis Moraru.

La finalul ceremoniei, militarii Armatei Naţionale a Republicii Moldova au fost premiaţi cu certificate de participare şi cadouri de preţ.

Exerciţiul multinaţional “Rapid Trident” s-a desfăşurat în perioada 14-28 iulie şi a întrunit participanţi din 16 state. Republica Moldova a detaşat la exerciţiu 90 de militari.

“Rapid Trident” este un exerciţiu multinaţional de menţinere a păcii în spiritul Parteneriatului pentru Pace, iar Armata Naţională participă la acest exerciţiu din anul 2007. Scopul exerciţiului multinaţional “Rapid Trident” este îmbunătăţirea interoperabilităţii trupelor multinaţionale din ţările Parteneriatului pentru Pace în operaţiuni de menţinere a păcii.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare