English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Preoţi militari avansaţi în grad

Preoţi militari avansaţi în gradChişinău, 12 octombrie 2012 – 21 de preoţi militari ai Armatei Naţionale şi Departamentului Instituţiilor Penitenciare au primit astăzi grade militare de „locotenent” şi „locotenent-major” în rezervă în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Brigada „Ştefan cel Mare” din Chişinău.

Epoleţii au fost înmînaţi de ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, şi ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove.

Potrivit ministrului Apărării, Biserica şi Armata au fost întotdeauna promotori activi ai ideilor moral-spirituale, în special în rîndurile militarilor. „Noi, comandanţii militari, depunem eforturi considerabile pentru menţinerea disciplinei şi capacităţii de luptă, iar preoţii militari sînt cei care susţin misiunea nobilă de apărător al patriei prin promovarea valorilor moral-religioase şi sociale în rîndurile Armatei Naţionale”, a menţionat ministrul Marinuţa.

La rîndul său, Mitropolitul Vladimir a apreciat colaborarea dintre Mitropolia Moldovei şi Armata Naţională, specificînd că misiunea preoţilor în structurile militare este benefică pentru educarea patriotică, civică şi etică a tinerei generaţii. „Tinerii care vin să îndeplinească serviciul militar se află timp de un an departe de părinţi şi rude, iar Biserica Ortodoxă, prin intermediul preoţilor militari, are grijă ca aceştia să depăşească dificultăţile cazone prin rugăciune, serviciu divin şi asistenţă religioasă”, a spus ÎPS Vladimir.

La eveniment a fost lansată o carte de rugăciuni pentru ostaşi tipărită cu binecuvîntarea Înalt Prea Sfinţitului Vladimir, cu suportul tehnic al Ministerului Apărării al Republicii Moldova. După oficierea unui tedeum pentru sănătatea corpului de ofiţeri, subofiţeri, sergenţi şi soldaţi, cartea a fost distribuită militarilor din Brigada „Ştefan cel Mare”, ulterior urmînd să ajungă şi în alte unităţi.

Colaborarea Ministerului Apărării cu Biserica Ortodoxă durează de mai mulți ani. Bazele ei au fost puse la 8 iulie 1997, când a fost semnată o declaraţie comună. De asemenea, o colaborare între Biserică și Armată este prevăzută în Legea cu privire la statutul militarilor Nr.162-XVI din 22.07.2005, în Programul de acţiuni comune al Mitropoliei Moldovei şi Ministerul Apărării în vederea educaţiei spirituale a efectivului Armatei Naţionale pe perioada anilor 2012-2017.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare