English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Două decenii de muzică militară moldovenească

Două decenii de muzică militară moldoveneascăChişinău, 8 noiembrie 2012 - Orchestra Prezidențială este una dintre cele mai cunoscute formații muzicale din Republica Moldova și, totodată, unul dintre cele mai valoroase grupuri care ne reprezintă la diverse evenimente culturale peste hotarele țării. Declaraţia a fost făcută de Preşedintele Republicii Moldova, Comandatul Suprem al Forţelor Armate, Nicolae Timofti, în cadrul ceremoniei dedicate aniversării a XX-a de la crearea Orchestrei Prezidenţiale, care s-a desfăşurat la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”.

Nicolae Timofti a felicitat efectivul orchestrei cu ocazia împlinirii a două decenii de activitate şi a mulţumit tuturor persoanelor care au contribuit la formarea şi educarea acestui colectiv. „Repertoriul dumneavoastră cuprinde un număr considerabil de creații din tezaurul muzicii militare, clasice și populare  şi v-ați bucurat de aprecieri înalte la festivaluri internaționale din Belgia, Germania, România și Rusia”, a adăugat preşedintele.

La rîndul său, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că Orchestra Prezidenţială este cartea de vizită a Armatei Naţionale, o oglindă care reflectă tradiţiile şi spiritul militarilor. „Sîntem mîndri că anume orchestra armatei a fost desemnată drept orchestră prezidenţială. Acest lucru ne onorează, dar în acelaşi timp, ne impune să acceptăm şi să facem faţă noilor provocări", a spus ministrul Marinuţa.

În cadrul evenimentului, Comandantul Suprem al Forţelor Armatei a înmînat distincţii de stat unui grup de muzicieni. Titlurile onorifice „Maestru în artă” şi „Artist emerit ” au fost conferite pentru perseverenţă la îndeplinirea misiunilor protocolare şi de stat, manifestată prin nivel înalt de pregătire profesională şi măiestrie.

Cu ocazia frumoasei aniversări, Orchestra Prezidenţială a susţinut un concert în cadrul căruia au evoluat nume notorii ale muzicii autohtone, printre care Nelly Ciobanu, Margareta Ivănuş, Nicolae Paliţ şi Valentina Cojocaru.

La 7 noiembrie 1992,  Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării, prin decretul nr. 311 al preşedintelui, a fost numită Orchestra Prezidenţială a RM.

Orchestra Prezidenţială asigură întîmpinarea şi petrecerea oficialităţilor şi delegaţiilor de peste hotare, participă la ceremoniile de acreditare a ambasadorilor, la parade militare şi alte evenimente solemne. De asemenea, Orchestra participă la festivaluri, concerte de binefacere, dezvelirea monumentelor, aplicaţii militare, darea onorului militar la depunerea coroanelor la monumentele şi mormintele militarilor căzuţi la datorie.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare