English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Aspiranţii armatei la titlul de master îşi susţin tezele

Aspiranţii armatei la titlul de master îşi susţin tezele



Chişinău, 19 decembrie 2012 - Primii 19 aspiranţi la titlul de master în Securitate şi Apărare din Armata Naţională au susţinut tezele în prezenţa comisiei de stat de evaluare şi a reprezentanţilor NATO, în sala Senatului Academiei Militare “Alexandru cel Bun”.

Potrivit colonelului Iurii Gîrneţ, locţiitorul comandantului academiei pentru învăţămînt şi proiecte, lucrările au tratat problematici specifice domeniului Securitate şi apărare şi au fost evaluate de către o comisie formată din 7 membri din Academia de Ştiinţă a Moldovei, Ministerul Apărării şi Academia Militară „Alexandru cel Bun”, prezidați de academicianul Gheorghe Rusnac. „La susţinerea tezelor au fost prezenţi Mark Montesclares şi locotenent-colonelul Florin Cîrciumaru, reprezentanţi ai Organizaţiei Nord Atlantice, care ne-au asistat la proiectarea programului de studii de masterat, la elaborarea programelor de învăţămînt şi au dorit să asiste la etapa cea mai importantă din cadrul proiectului”, a menţionat colonelul Gîrneţ.

Preşedintele comisiei de stat de evaluare, Gheorghe Rusnac, s-a declarat mulţumit de rezultatele înregistrate de aspiranţii la titlul de master. “Este un început bun pentru Academia Militară “Alexandru cel Bun”. Toţi cei 19 candidaţi la titlul de master şi-au prezentat bine tezele. Semnificativă este şi tematica abordată. În mare măsură ea corespunde problemelor de care este preocupată armata – securitatea naţională, participarea la operaţiunile de menţinere a păcii, conlucrarea cu structurile internaţionale de menţinere a păcii. Competitorii şi-au demonstrat pe deplin măiestria şi au deprins unele tehnici de căutare a răspunsurilor la întrebările apărute în procesul de investigaţie”, a menţionat academicianul. În acelaşi context, Gheorghe Rusnac a subliniat importanţa lansării şi a studiilor de doctorat. „În instituţiile de învăţămînt superior europene există trei dimensiuni - licenţiatul, masteratul şi doctoratul. Îmi doresc mult, în viitorul apropiat, şi în Academia Militară a Moldovei să se desfăşoare o amplă cercetare ştiinţifică şi să se ofere titlul de doctor în anumite domenii, pentru că Armata Naţională este o structură de o importanţă deosebită pentru ţară”, a spus Rusnac.

Startul susţinerii tezelor de master a fost dat la 17 decembrie şi durează 3 zile. La 25 decembrie curent, va avea loc ceremonia de înmînare a diplomelor. Următoarea etapă de selecţie va începe cu susţinerea unor examene de admitere în vara anului 2013.

Programul de studii la ciclul II masterat a fost lansat în luna septembrie 2011, durează 18 luni şi include 14 discipline fundamentale la specialitatea “Securitate şi apărare”.

Academia Militară a Forţelor Armate este acreditată pentru desfăşurarea studiilor de masterat doar la specialitatea “Securitate şi apărare”, domeniul de formare militărie.

Programul este deschis tuturor militarilor posesori ai unor diplome de licenţă sau diplome echivalente studiilor de licenţă, cu grad militar maior (minim 2 ani în acest grad) şi locotenent-colonel, avînd calificativul de cel puţin „bun” la ultima evaluare anuală. Potrivit locotenent-colonelului Ion Serjant, Direcţia Management Resurse Umane, pentru studiile de masterat pot opta şi funcţionarii publici cu vîrsta cuprinsă între 30 și 41 de ani care au activat în cadrul structurii militare cel puţin 2 ani.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare