English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Atelier de lucru privind distrugerea pesticidelor

Atelier de lucru privind distrugerea pesticidelorCHIȘINĂU, 5 iulie 2013 – Circa 20 de militari ai Armatei Naționale participă, în perioada 2-10 iulie, la un atelier de lucru, în cadrul Proiectului NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor și produselor chimice periculoase.

Potrivit locotenent — colonelului Mariana Grama, şef secţie ecologie şi protecţie a mediului din cadrul Comandamentului Logistic, scopul evenimentului este instruirea militarilor implicați în realizarea acțiunilor proiectului NATO de distrugere a pesticidelor. ”Participanții se vor familiariza cu aspecte ale managementului eficient al deșeurilor de pesticide, precum și procesul de pregătire pentru evacuarea și distrugerea acestora, cunoștințe pe care ulterior le vor aplica în practică”, a spus locotenent-colonelul Grama.

Programul atelierului cuprinde familiarizarea cu etapele de management a deșeurilor de pesticide, procedurile și tehnologiile de pregătire a pesticidelor pentru export, modul de utilizare a echipamentelor, metode de încărcare, cîntărire și înregistrare a pesticidelor, procedurile de decontaminare a echipamentelor, măsurile de siguranță ale procesului, precum și acțiunile echipei specializate în caz de situații excepționale.

Militarii moldoveni sînt instruiți de doi experți din cadrul Companiei E.S. Field Services Limited Veolia din Marea Britanie, responsabilă de evacuarea și distrugerea deșeurilor de pesticide în cadrul proiectului.

Atelierul de lucru este organizat de Centrul NATO pentru Suport în cadrul Proiectului NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor și produselor chimice periculoase, ce urmează a fi lansat în luna iulie curent, şi implementat în contextul Acordului încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Organizația pentru Întreținere și Aprovizionare a Alianței Nord-Atlantice (NAMSO) privind distrugerea pesticidelor și produselor chimice periculoase în Republica Moldova pentru anii 2013-2014, semnat la 22 iunie 2011, la Bruxelles.

Notă: Ceremonia de lansare a Proiectului NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor și produselor chimice periculoase va avea loc marți, 9 iulie curent, la Depozitul de pesticide din satul Dănceni, raionul Ialoveni.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare