English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Vitalie Marinuța a susținut o conferință de presă

Vitalie Marinuța a susținut o conferință de presăCHIŞINĂU, 9 iulie 2013 – Vînzarea armamentului, participarea contingentelor străine în exerciţii militare pe teritoriul Republicii Moldova şi declaraţiile cu privire la problema transnistreană au constituit subiectele de bază ale conferinţei de presă susţinute, astăzi, de ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.

Referindu-se la problema vînzării de armament, discutată intens de unele forțe politice, ministrul Apărării a declarat că tranzacţia a fost una perfect legală, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, precum şi cu legislaţia internaţională, lucru confirmat şi de Procuratura Generală după finalizarea anchetei. „Acţiunile întreprinse de către Ministerul Apărării, care a încercat să valorifice şi să obţină nişte surse financiare, necesare pentru Armata Naţională, şi pentru economia ţării, au fost efectuate în conformitate cu legislaţia în vigoare. Astfel, în urma finalizării anchetei, procesul penal intentat cu privire la vînzarea ilegală a armamentului a fost clasat, din lipsa elementelor constitutive de infracţiune, recunoscîndu-se legalitatea tranzacţiei”, a specificat Ministrul Apărării.

În ceea ce privește declaraţiile pe marginea problemei transnistrene, ministrul Apărării a spus că acestea au fost interpretate în mod eronat. „În interviul acordat unei agenții, am expus opinia vizavi de situaţia din zona respectivă, precum şi poziţia mea ca cetăţean al acestei ţări, dar şi de ministru al Apărării. În special, am accentuat că cetăţenii trebuie să aibă încredere în forţele Armatei Naţionale. În acelaşi timp, trebuie să înţeleagă faptul că premise pentru declanşarea unui conflict militar pe Nistru nu sunt, la acest moment, cu toate că situaţia este destul de tensionată, problematică. Eu sunt ferm convins că nu sînt premise pentru un conflict militar. Trebuie să avem o abordare diplomatică, în primul rînd, să ducem discuţiile în formatul 5 + 2, să avem sprijinul comunităţii internaţionale în soluţionarea acestei probleme”, a declarat Vitalie Marinuţa.

În cadrul conferinţei de presă, ministrul Apărării s-a mai referit la participarea unui pluton de infanterie al Armatei Române la exerciţiul bilateral „Scutul Păcii - 2013”, specificînd că astfel de evenimente se desfăşoară în contextul dezvoltării relaţiilor de colaborare internaţională. „Participarea plutonului român în număr de 25 militari, fără armament şi tehnică, în cadrul unei companii de infanterie al Armatei Naţionale, este o activitate planificată la nivel bilateral şi inclusă în Planul de activitate externă a Ministerului Apărării pentru anul 2013, aprobat la finele anului trecut”, a spus ministrul Apărării.

În acest sens, Vitalie Marinuţa a menţionat că militarii Armatei Naţionale participă intens la exerciţii bilaterale atît în ţară, cît şi peste hotare, făcînd referire la exerciţiul moldo-ucrainean „Nord”, care se desfășoară la Centrul de instruire a Brigăzii infanterie motorizată „Moldova”, din municipiul Bălţi, exerciţiul cu implicarea forţelor speciale moldoveneşti şi americane, desfăşurat recent în aceeași localitate, exerciţiul multinaţional „Rapid Trident 2013” din Ucraina, precum şi participarea militarilor noştri la aplicaţiile multinaţionale desfăşurate în Republica Federală Germană, la poligonul Hohenfels.

Ministrul Apărării a specificat că prezența contingentelor militare străine pe teritoriul Republicii Moldova este reglementată de Legea cu privire la statutul forţei militare străine în Republica Moldova nr. 448 din 13 noiembrie 2003. ”În articolul 5, aliniatul 8, al Legii respective este stipulat că „ Ministerul Apărării cu 10 zile înainte de sosirea forţei militare, asigură cu informaţia necesară autorităţile corespunzătoare ale administraţiei publice centrale şi locale implicate în această activitate”, a menționat Vitalie Marinuța.

La finalul conferinței de presă, Ministrul Apărării a răspuns la întrebările adresate de reprezentanții mass-media prezenți la eveniment.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare