English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Exerciţiul moldo-ucrainean „Nord - 2013” la final

Exerciţiul moldo-ucrainean „Nord - 2013” la finalCHIŞINĂU, 9 iulie 2013 – Circa 70 de militari din Armata Naţională şi Armata Ucrainei au participat, în perioada 8-11 iulie, la exerciţiul bilateral moldo-ucrainean de menţinere a păcii „Nord – 2013”, care s-a încheiat astăzi, la Centrul de instruire a Brigăzii infanterie motorizată „Moldova”, din municipiul Bălţi.

Potrivit şefului Direcţiei instruire întrunită şi doctrine, colonelul Igor Gadîrcă, aplicaţiile de acest gen sînt utile pentru pregătirea militarilor moldoveni, în conformitate cu standardele internaţionale. „Militarii ambelor armate au dat dovadă de interoperabilitate maximă şi profesionalism, în misiunile de menţinere a păcii stabilite, ceea ce a asigurat realizarea cu succes a scopului exerciţiului „Nord”. Îmi exprim încrederea că această colaborare va continua şi în cadrul altor exerciţii bilaterale de menţinere a păcii, desfăşurate atît în ţara noastră, cît şi peste hotarele ei”, a spus colonelul Gadîrcă.

La rîndul său, conducătorul contingentului ucrainean, locotenent-colonelul Andrei Voilokov, a menţionat că participanţii la exerciţiu au avut posibilitatea să facă schimb de experienţă şi să acţioneze împreună, în diverse situaţii. „Militarii moldoveni au experienţă vastă în forţele de menţinere a păcii în Zona de Securitate a Republicii Moldova. Noi avem experienţă în misiuni de pacificare în Irak, Afganistan, Kosovo. Am învăţat multe lucruri importante unul de la altul, ceea ce, cu siguranţă, ne va fi util în activitatea noastră”, a declarat locotenent-colonelul Voilokov.

Potrivit colonelului Valeriu Chilaru, conducătorul exerciţiului „Nord- 2013”, în cadrul evenimentului, pacificatorii moldoveni şi ucraineni au executat, la şase locuri de instruire, situaţii tactice de menţinere a păcii: evacuarea medicală, patrularea în zona de responsabilitate, escortarea tehnicii în coloană, paza obiectivelor strategice şi intervenţii în situaţii de atac, precum şi asigurarea regimului la punctul de control şi trecere.

Scopul aplicaţiilor este instruirea contingentelor militare, pentru participare în operaţiuni mixte de menţinerea a păcii, precum şi schimbul de experienţă dintre participanţi privind metodica pregătirii pentru executarea misiunilor comune, în componenţa Forţelor mixte de menţinere a păcii.

În acest an, exerciţiul „Nord” a reunit 40 de militari din Brigada infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălţi şi 28 de militari din Brigada 28 mecanizată independentă, din localitatea ucraineană Cernomorskoe, regiunea Odessa.

Exerciţiul de menţinere a păcii „Nord 2013” se desfăşoară conform planului bilateral de colaborare dintre ministerele Apărării ale Republicii Moldova şi Ucrainei, pentru anul curent.

Ultima dată, un astfel de exerciţiu bilateral a avut loc în anul 2007, la Baza militară de instruire Bulboaca, cu implicarea subunităţilor Brigăzii 1 infanterie motorizată.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare