English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Infrastructura Bazei militare de instruire Bulboaca va fi renovată

Infrastructura Bazei militare de instruire Bulboaca va fi renovatăCHIŞINĂU, 15 iulie 2013 – Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, împreună cu directorul Programului Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI), Michael Smith, şi Ambasadorul SUA în Republica Moldova, E.S. William H. Moser, a efectuat o vizită oficială la Baza de instruire militară Bulboaca.

În cadrul evenimentului, oficialii au discutat despre modernizarea infrastructurii poligonului Bulboaca şi pregătirea militarilor moldoveni pentru participare în operaţiunile de menţinere a păcii.

Ministrul Apărării a vorbit despre performanţele militarilor Armatei Naţionale în operaţiunile de menţinere a păcii de peste hotare şi a mulţumit Guvernului SUA pentru banii oferiţi în cadrul GPOI. „Participarea în misiunile internaţionale este una dintre priorităţile Armatei Naţionale. Militarii moldoveni au demonstrat profesionalism în operaţiunile din Irak şi ţările africane. Sîntem recunoscători părţii americane pentru grantul de 1,6 milioane dolari, oferit în scopul modernizării poligonului Bulboaca, astfel încît militarii noştri să beneficieze de toate condiţiile necesare instruirii şi modernizării subunităţilor de menţinere a păcii”, a spus ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.

Directorul GPOI, Michael Smith a afirmat că infrastructura armatei este esenţială în pregătirea profesională a efectivului de pacificatori moldoveni pentru participarea în operaţiunile de menţinere a păcii sub mandat internaţional. „Republica Moldova s-a transformat în furnizor de securitate globală, iar prezenţa militarilor moldoveni, în efortul global de menţinere a păcii, este foarte importantă pentru noi”, a declarat directorul Iniţiativei Operaţiuni Globale pentru Pace, (GPOI), Departamentul de Stat al SUA.

Oficialul a menţionat că proiectul urmează să fie implementat în viitorul apropiat, iar banii oferiţi vor fi investiţi în dezvoltarea capacităţii de instruire a militarilor moldoveni în domeniul operaţiunilor de menţinere a păcii.

La rîndul său, ambasadorul SUA la Chişinău, William H. Moser, a subliniat că proiectul GPOI este doar unul dintre lanţul de investiţii acordate Republicii Moldova în domeniul militar. „Colaborarea strînsă dintre guvernele şi armatele noastre se manifestă prin lansarea mai multor proiecte, în mare parte, destinate instruirii militarilor moldoveni pentru operaţiunile de menţinere a păcii sub egida ONU. Noi credem în capacităţile Republicii Moldova de operabilitate în misiuni pacificatoare. Ne bucură faptul ca Republica Moldova este alături de noi, în efortul global de menţinere a păcii”, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău.

Sursele financiare oferite de Guvernul SUA în cadrul GPOI sînt destinate modernizării infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încît aceasta să permită instruirea la standarde internaţionale a militarilor Armatei Naţionale pentru participare în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii.

În cadrul activităţii, oficialii au vizitat locurile de instruire a militarilor, s-au familiarizat cu infrastructura Bazei militare de instruire Bulboaca şi au avut o întrevedere de lucru cu conducerea Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.

În anul 2012, Republica Moldova a fost acceptată ca partener în cadrul Iniţiativei Operaţiuni Globale pentru Pace (GPOI), prin intermediul acesteia a primit un grant de 1,6 milioane dolari. Banii sînt destinaţi dezvoltării infrastructurii de antrenament a Armatei Naţionale, ceea ce va spori posibilitatea participării Republicii Moldova în operaţiuni internaţionale.

Iniţiativa Operaţiuni Globale pentru Pace este finanţată de guvernul Statelor Unite ale Americii, prin programe de asistenţă externă, pentru susţinerea capacităţilor de asigurare a securităţii regionale şi internaţionale. Asistenţa este destinată consolidării capacităţilor ţărilor partenere de a efectua, în mod eficient, operaţiuni regionale de menţinere a păcii sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare