English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Încorporarea şi bugetul armatei discutat la Colegiul Militar

Încorporarea şi bugetul armatei discutat la Colegiul MilitarCHIŞINĂU, 18 iulie 2013 — Procesul de încorporare în serviciul militar în termen, în lunile ianuarie-aprilie 2013, şi proiectul bugetului Ministerului Apărării pentru anul 2014 au fost subiectele de bază incluse pe agenda Consiliului Colegial al Ministerului Apărării.

În cadrul şedinţei, şeful Direcţiei Personal a Marelui Stat Major, colonelul Eduard Ohladciuc, a menţionat că sarcina de încorporare în Armata Naţională, pentru lunile ianuarie-aprilie 2013, constituie 1280 de tineri, aceasta fiind îndeplinită în totalitate.

Informaţiile prezentate în cadrul şedinţei atestă că 74,2% dintre tinerii încorporaţi provin din mediul rural, iar 25,8 % din oraşe. Caracteristica calitativă a recruţilor încorporaţi mai arată că, în anul curent, s-a majorat numărul de recruţi cu studii medii incomplete şi a scăzut numărul tinerilor cu studii colegiale şi bacalaureat. Astfel, după nivelul de studii, 2,1% din cei încorporaţi au studii colegiale, 47% au luat bacalaureatul, avînd studii medii şi medii speciale, iar 50,9% — studii medii incomplete.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a atenţionat asupra eficientizării procesului de încorporare a tinerilor în serviciul militar în termen, cu accent pe activitatea calitativă a comisiilor medico-militare şi a centrelor militar-teritoriale din republică.


În cadrul aceleiaşi şedinţe, a fost examinat proiectul bugetului Ministerului Apărării pentru anul 2014.

Potrivit şefului Direcţiei economico-financiare, colonelul Vitalie Bucatari, pentru asigurarea unei activităţi eficiente a instituţiei militare şi acoperirea cheltuielilor stringente, Armata Naţională are nevoie, în 2014, de un buget minim de circa 600 milioane lei. În anul curent, bugetul apărării este estimat la 285,1 milioane lei, ceea ce constituie 0,29% din PIB.

În acest context, ministrul Marinuţa a subliniat necesitatea economisirii surselor financiare disponibile în bugetul apărării şi optimizarea cheltuielilor instituţiei militare.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare