English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova la 21 de ani

Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova la 21 de aniCHIŞINĂU, 7 noiembrie 2013 – Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova a sărbătorit 21 de ani de la creare, în cadrul unei ceremonii desfăşurate astăzi pe platoul Ministerului Apărării.

Prezent la eveniment, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a felicitat efectivul orchestrei cu ocazia aniversării, apreciind înalta măiestrie interpretativă, pe care muzicienii militari şi civili o demonstrează, la diverse ceremonii, concerte, parade militare şi festivaluri nu doar în ţară, ci şi peste hotare. „În Orchestra Prezidenţială, care, timp de 21 de ani, a fost alături de Armata Naţională, talentul şi profesionalismul sînt la ele acasă. De fiecare dată, prin repertoriul variat de cîntece militare, clasice şi populare, aduceţi în inimile tuturor celor care vă ascultă o doză de optimism, bucurie şi dragoste faţă de tradiţiile şi valorile patriotice. Pentru măiestria cu care reuşiţi să îmbinaţi pasul de defilare şi arta muzicală, meritaţi toată atenţia şi aprecierea publicului”, a spus ministrul Apărării.

În cadrul evenimentului, un grup de militari în serviciul activ şi rezervă din cadrul Orchestrei Prezidenţiale au primit diplome ale Guvernului Republicii Moldova de gradul I, pentru profesionalism şi îndeplinirea ireproşabilă a obligaţiunilor de serviciu, aportul la promovarea imaginii Republicii Moldova, în cadrul ceremoniilor protocolare şi de stat, activitate creativă şi contribuţie la dezvoltarea culturii naţionale.

Totodată, ministrul Apărării a acordat grade militare şi a decorat cîţiva membri ai colectivului artistic cu distincţia „Crucea pentru Merit”, clasa III, Crucea "Pentru Serviciu Impecabil" a Armatei Naţionale, clasa III, Insigna „Recunoştinţa” şi „Militar Eminent”.

Cu ocazia aniversării, vineri, ora 18:00, Orchestra Prezidenţială va susţine un concert la Sala cu Orgă din municipiul Chişinău, cu participarea interpreţilor autohtoni Natalia Proca, Nelly Ciobanu, Cristina Scarlat, Andrian Ţîmpău şi Vadim Ambros.

Potrivit maiorului Sergiu Holban, prim-dirijor, şef al Serviciului Orchestral Militar al Armatei Naţionale, în 21 de ani de activitate, Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova, care reuneşte 75 de muzicieni militari şi 35 civili, a participat la diverse festivaluri internaţionale din Germania, Rusia, Belgia şi România, fiind răsplătită, de fiecare dată, cu aplauze pentru evoluţiile de succes.

Orchestra Prezidenţială a Republicii Moldova, creată la 7 noiembrie 1992, asigură desfăşurarea ceremoniilor de întîmpinare şi petrecere a oficialităţilor şi delegaţiilor de peste hotare, participă la ceremoniile de acreditare a ambasadorilor, la parade militare şi alte evenimente solemne. De asemenea, Orchestra participă la festivaluri, concerte de binefacere, dezvelirea monumentelor, aplicaţii militare, darea onorului militar, la depunerea coroanelor la monumentele şi mormintele militarilor căzuţi la datorie.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare