English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Agenda militară moldo-ungară discutată la Ministerul Apărării

Agenda militară moldo-ungară discutată la Ministerul Apărării



CHIŞINĂU, 7 noiembrie 2013 — Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi.

Cei doi oficiali au abordat subiecte prioritare pe agenda relaţiilor bilaterale, printre care reforma în sectorul de securitate şi apărare din ţara noastră, dar şi starea în care se află monumentele militare de pe teritoriul Ungariei şi Republicii Moldova.

Vitalie Marinuţa a mulţumit pentru expertiza şi consultanţa oferită de Ungaria Ministerului Apărării, în elaborarea documentelor strategice, cu accent pe Strategia Militară Naţională, prin intermediul Centrului Fundaţiei pentru Democraţie Publică (ICDT) din Budapesta.

Oficialul ungar a menţionat că ţara sa este dispusă să sprijine Armata Naţională în procesul de reformă militară. „Noi vom continua să oferim asistenţă pentru proiectele iniţiate de Ministerul Apărării, care să contribuie la dezvoltarea relaţiilor moldo-ungare în domeniul militar, astfel încît să avem o cooperare mai dinamică în viitor”, a declarat Mátyás Szilágyi.

Oficialii au discutat şi despre cimitirele din Republica Moldova şi Ungaria, în care sînt înhumaţi militari ai celor două ţări şi au convenit asupra organizării unor acţiuni care să readucă în memoria colectivă numele soldaţilor decedaţi. „Avem datoria să identificăm şi îngrijim mormintele ostaşilor căzuţi pe cîmpul de luptă, să le ridicăm monumente şi să spunem tinerei generaţii cine au fost ei. În calitate de ministru, am considerat acest lucru o prioritate şi am făcut tot posibilul ca soldaţii decedaţi în război să nu fie uitaţi”, a spus Vitalie Marinuţa.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sînt înregistrate trei cimitire militare ale ostaşilor unguri, la Bălţi, Tighina şi Chişinău. În 2012, la Bălţi, a fost inaugurată o placa comemorativă, reprezintînd o cruce-simbol al învierii lui Isus Hristos, pe care fusese înscripţionat următorul mesaj: „În memoria prizonierilor unguri militari şi civili, decedaţi în timpul celui de-al 2-lea război mondial, în or. Bălţi”.

Relaţiile moldo-ungare în domeniul militar au la bază Acordul cu privire la colaborarea militară, semnat la 25 noiembrie 1997.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: [email protected]

Marele Stat Major

e-mail: [email protected]

Rețele de socializare