English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Consultări politico-militare între ministerele Apărării ale Republicii Moldova şi Cehiei

Consultări politico-militare între ministerele Apărării ale Republicii Moldova şi CehieiCHIŞINĂU, 13 noiembrie 2013 – Aspectele colaborării bilaterale moldo-cehe în domeniul apărării şi perspectivele de dezvoltare ale celor mai importante segmente de cooperare în viitor – aceste subiecte au fost discutate astăzi, în cadrul unei întrevederi de lucru a ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, cu Ambasadorul Republicii Cehia în Republica Moldova, Jaromír Kvapil. Evenimentul s-a desfăşurat în contextul consultărilor politico-militare, la care participă specialiştii celor două ministere.

În cadrul întrevederii, oficialii au realizat trecerea în revistă a stadiului actual al relaţiilor moldo-cehe în domeniul militar, abordînd şi perspectivele dezvoltării acestora pe viitor. Părţile au pus în discuţie şi obiectivele planificate pentru anul 2014, în planul bilateral de cooperare, accentul fiind pus pe domeniile legate de învăţămîntul militar, sistemul logistic, elaborarea documentelor strategice militare şi a politicilor de apărare.

„Procesul de modernizare a Armatei Naţionale se bazează pe experienţa altor ţări, care au ales un parcurs european de dezvoltare. Armata Cehiei este un model pentru noi în materie de politici de apărare, strategii militare şi în domeniul de securitate, în general”, a spus ministrul Marinuţa.

Partea cehă, la rîndul său, a apreciat activităţile recente desfăşurate de Ministerul Apărării, care au ca scop racordarea sistemului naţional de apărare la standardele occidentale, în condiţiile unui buget auster. „Sîntem aici pentru a înţelege mai bine dificultăţile întîlnite de armata moldovenească, în reformarea pe care aceasta s-a angajat să o realizeze, astfel încît să putem veni cu soluţii şi asistenţa necesară”, au spus reprezentanţii delegaţiei cehe.

Colaborarea moldo-cehă în domeniul apărării are la bază Acordul semnat între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării al Republicii Cehe pe 16 mai 2011, la Praga.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare