English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Pesticidele perimate vor fi distruse în Polonia

Pesticidele perimate vor fi distruse în PoloniaCHIŞINĂU, 19 noiembrie 2013 – Astăzi a fost transportat ultimul lot de pesticide solide din raionul Taraclia, reambalat, paletat şi marcat de militarii Armatei Naţionale, în toamna curentă. Cele 170 de tone de deşeuri toxice urmează a fi distruse la incineratorul din oraşul Dabrowa Gornicza, Polonia.

„Pentru locuitorii raionului Taraclia, azi începe o nouă etapă, pesticidele învechite nu le vor mai ameninţa sănătatea şi nu vor mai polua mediul. Acest lucru se datorează efortului comun al Alianţei Nord-Atlantice, care a lansat Proiectul privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova, ţărilor donatoare, dar şi Armatei Naţionale, care a fost responsabilă de realizarea acestui Proiect de importanţă naţională”, a declarat ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în cadrul ceremoniei, desfăşurate la Taraclia, cu ocazia încheierii lucrărilor.

Consilierul principal de stat al primului ministru, generalul de divizie (r) Ion Coropcean, a subliniat că pentru Guvernul Republicii Moldova siguranţa vieţii cetăţenilor este o prioritate. Oficialul a mulţumit reprezentanţilor ţărilor donatoare care au contribuit financiar la derularea Proiectului.

La eveniment au participat ambasadorii Bulgariei şi Poloniei în Republica Moldova, ataşaţi militari acreditaţi în ţara noastră, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi cetăţeni ai raionului Taraclia.

Lucrările de reambalare, paletare şi marcare a pesticidelor solide s-au desfăşurat în perioada octombrie-noiembrie curent şi fac parte din etapa finală a Proiectului NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova. Aceasta a fost lansată, în vara anului curent, şi prevede evacuarea şi distrugerea, peste hotarele ţării, a unei cantităţi de 1269 tone de deşeuri de pesticide, stocate în 15 depozite din centrele raionale.

În acelaşi timp, 1466 tone de pesticide, din 3245 tone reambalate, au fost evacuate şi distruse peste hotarele ţării, în cadrul unor alte proiecte implementate de Ministerul Mediului.

Proiectul NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase de la noi din ţară este implementat în contextul Acordului încheiat între Guvern şi Organizaţia pentru Întreţinere şi Aprovizionare a Alianţei Nord-Atlantice (NAMSO) privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova, pentru anii 2013-2014, semnat la 22 iunie 2011, la Bruxelles.

Proiectul, lansat în anul 2006, este finanţat din Fondul de Încredere OTAN/PpP, iar ţările contribuabile sînt: Moldova, România, Norvegia, Irlanda, Turcia, Cehia, Luxemburg, Finlanda, Estonia, Bulgaria, Belgia.


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare