English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Militarii Armatei Naţionale au evacuat ultimul lot de pesticide din raionul Basarabeasca

Militarii Armatei Naţionale au evacuat ultimul lot de pesticide din raionul BasarabeascaChişinău, 29 noiembrie 2013 – Ultimul lot de deşeuri de pesticide solide, stocate în depozitul din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, a fost evacuat astăzi din localitate. Cele circa 51 de tone de deşeuri toxice, reambalate, paletate şi marcate de către militarii Armatei Naţionale, în noiembrie curent, urmează a fi distruse prin ardere, la incineratorul din oraşul Dabrowa Gornicza, Polonia.
 
„Pesticidele rămase pe teritoriul Republicii Moldova, încă din perioada sovietică, reprezintă unul dintre principalii inamici ai sănătăţii populaţiei din ţara noastră. Şi pentru că Armata Naţională are grijă de siguranţa oamenilor, contribuţia la reambalarea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Basarabeasca şi, în curînd, din Ialoveni şi Anenii Noi, este un pas înainte spre realizarea acestui obiectiv”, a declarat ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în cadrul ceremoniei, desfăşurate la Basarabeasca, cu ocazia încheierii lucrărilor.
 
Preşedintele Consiliului raional Basarabeasca, Nicolae Kendighilean, a apreciat contribuţia Armatei Naţionale la evacuarea de pe teritoriul raionului Basarabeasca a deşeurilor nocive, care pun în pericol sănătatea populaţiei locale. „Pentru noi, la fel ca pentru întregul popor al Republicii Moldova, existenţa într-un mediu curat ecologic este o prioritate. Iată de ce, susţinem eforturile NATO şi ale Ministerului Apărării în ceea ce priveşte eliminarea deşeurilor de pesticide din raionul Basarabeasca, precum şi de pe întreg teritoriul ţării”, a spus Nicolae Kendighilean.
 
În semn de apreciere a contribuţiei la îmbunătăţirea calităţii factorilor de mediu şi eliminării impactului nociv asupra sănătăţii populaţiei locale, militarii, care au participat la reambalarea şi pregătirea pesticidelor pentru export în Polonia, au fost decoraţi cu diplome de onoare din partea administraţiei publice din raionul Basarabeasca. 
 
Potrivit şefului secţiei ecologie şi protecţia mediului din cadrul Comandamentului Logistic, locotenent-colonelul Mariana Grama, Basarabeasca este al doilea raion, după Taraclia, de pe al cărui teritoriu au fost evacuate pesticidele, stocate încă în anii 2006-2007.
  
Locotenent-colonelul Grama a adăugat că evacuarea substanţelor nocive se desfăşoară în cadrul etapei finale a Proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice din Republica Moldova, demarat la 9 iulie curent. Pînă în luna mai 2014, de pe teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi evacuate şi distruse în Polonia circa 1270 tone de pesticide.
 
Pentru realizarea fazei finale a Proiectului, prin intermediul Fondului de încredere NATO/PfP, au fost colectate circa 2,2 milioane de euro, dintre care 325 mii euro reprezintă contribuţia ţării noastre, restul banilor fiind donaţi de România — stat pilot al proiectului — Belgia, Norvegia, Irlanda, Cehia, Turcia, Bulgaria, Luxemburg şi Lituania.

© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare