English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Anul trecut, geniştii Armatei Naţionale au dezamorsat peste 1800 obiecte explozive

Anul trecut, geniştii Armatei Naţionale au dezamorsat peste 1800 obiecte explozive


CHIŞINĂU, 3 ianuarie 2014 — Pe parcursul anului trecut, geniştii Armatei Naţionale au lichidat 1816 obiecte explozive, în diferite localităţi ale ţării.

Potrivit şefului Secţiei Geniu a Armatei Naţionale, colonelul Mihail Semionov, în perioada respectivă, geniştii au efectuat 179 ieşiri pentru executarea misiunilor de luptă, în cadrul cărora ei au depistat peste 1800 de obiecte explozive, dintre care 95 la sută au rămas din perioada războiului al doilea mondial, iar alte 5% - din timpul conflictului armat de pe Nistru.

Sursa citată a mai specificat că din numărul total al obiectelor explozive lichidate de geniştii Armatei Naţionale, peste 300 au fost proiectile de artilerie, circa 20 bombe de diferite modificaţii, preponderent de aviaţie, precum şi circa 1200 de alte obiecte explozive.

Colonelul Semionov a menţionat că cea mai periculoasă misiune de deminare a fost în satul Sculeni, raionul Ungheni, unde geniştii au depistat o bombă de aviaţie de 500 kg. Operaţiunea a fost executată de echipa Batalionului de Geniu „Codru”, condusă de căpitanul Valentin Stati, şi a durat opt ore.

În anul 2013, cele mai multe muniţii, 470 la număr, au fost lichidate în raionul Ştefan Vodă. În perioada respectivă, geniştii Armatei Naţionale au mai fost solicitate în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Criuleni, Ialoveni, Orhei şi Ungheni.

În Armata Naţională activează şase echipe de deminare care sînt gata pentru intervenţii operative în zonele de nord, centru şi sud al Republicii Moldova. Cel mai mare număr de operaţiuni de deminare, peste 120, au fost executate de militarii Batalionului „Codru” din Negreşti.

 

Persoana de contact: 

maior Ala Diaconu, tel: 079115326


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare