English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Militarii moldoveni s-au alăturat Misiunii KFOR din Kosovo (VIDEO)

Militarii moldoveni s-au alăturat Misiunii KFOR din Kosovo (VIDEO)CHIŞINĂU, 8 martie 2014 – Contingentul Armatei Naţionale a fost petrecut, astăzi, în Kosovo, în cadrul unei ceremonii, desfăşurate la Aeroportul Internaţional Chişinău.

La eveniment a participat conducerea ţării, reprezentanţi ai corpului diplomatic civil şi militar, precum şi familiile ofiţerilor şi subofiţerilor detaşaţi în Misiunea KFOR.

Preşedintele Republicii Moldova, Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Nicolae Timofti, a declarat că este prima participare a unui contingent militar al Republicii Moldova la o misiune NATO, cu mandatul Organizației Națiunilor Unite.

„Misiunea de menținere a păcii în Kosovo, desfășurată în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU, reprezintă un test de fidelitate a Republicii Moldova față de angajamentele asumate, în cadrul organizațiilor internaționale. Respectînd statutul de neutralitate al țării, Parlamentul Republicii Moldova a decis ca militarii moldoveni să se alăture reprezentanților altor 31 de naţiuni din cadrul Uniunii Europene, NATO şi din ţările partenere, care vor restabili viaţa paşnică în Kosovo”, a spus Comandantul Suprem al Forţelor Armate.

Potrivit şefului adjunct al Misiunii SUA în Republica Moldova, Kara McDonald, dislocarea a patruzeci şi unu de soldaţi îi va oferi Armatei Naţionale a Republicii Moldova o experienţă foarte importantă. Aceasta le va da posibilitate forţelor armate moldoveneşti să-şi consolideze capacităţile existente şi să-şi sporească interoperabilitatea cu alte naţiuni.

„Contribuţia Moldovei, în această misiune, reflectă faptul că Moldova este recunoscută pe plan internaţional ca fiind capabilă şi calificată pentru asigurarea operaţiunilor multinaţionale de susţinere a păcii. O armată instruită şi gata de misiune este un motiv de mîndrie pentru toţi moldovenii”, a menţionat Kara McDonald.

Ambasadorul Italiei la Chişinău, Enrico Nunziata, a declarat că Italia exprimă înalta sa apreciere pentru disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova privind participarea la Multinational Battle Group West. „Trimiterea unui pluton propriu de infanterie şi a unei echipe de genişti în cadrul Task Force a misiunii italiene KFOR demonstrează că Moldova, menţinîndu-şi statutul de neutralitate, declarat în Constituţie, doreşte, totodată, să fie un actor prezent şi activ la nivel internaţional, în colaborarea cu structurile Alianţei Nord-Atlantice. Italia este onorată să ajute contingentul moldovenesc, bine pregătit şi instruit pentru operaţiunea de menţinere a păcii din Kosovo”, a spus Enrico Nunziata.

La rîndul său, ministrul interimar al Apărării, Igor Panfile, a adus mulţumiri, inclusiv din partea militarilor care pleacă în Kosovo şi a celor care rămîn acasă, în cazarmă – gata și ei de misiune – ţărilor partenere pentru contribuţia la materializarea obiectivului strategic de a aşeza Armata Naţională a Republicii Moldova acolo unde îi este locul, în şirul armatelor profesioniste, prezente în operaţiuni de stabilizare şi menţinere a păcii.

„Mulţumirile mele se îndreaptă astăzi către Guvernul Italiei şi cel al Statelor Unite ale Americii pentru suportul acordat în asigurarea logistică şi de transport a militarilor moldoveni în teatrul de operaţii. De asemenea, mulţumim cetăţenilor Republicii Moldova care, de-a lungul anilor, au avut încredere în armată şi pe care vreau să-i încredinţez că, şi de această dată, militarii moldoveni, port-drapelul naţiunii, îşi vor îndeplini cu cinste datoria, departe de Patrie, a spus Igor Panfile.

Persoană de contact: 

lt.col. Diana Grădinaru, tel: 079704708 

 


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare