English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Ministerul Apărării şi OSCE informează populaţia despre pericolul muniţiilor neexplodate

Ministerul Apărării şi OSCE informează populaţia despre pericolul muniţiilor neexplodateCHIŞINĂU, 11 aprilie 2014 – Ministerul Apărării şi Misiunea OSCE în Republica Moldova au lansat, vineri, 11 aprilie, cea de-a doua etapă a campaniei de informare a opiniei publice privind pericolul muniţiilor neexplodate în Republica Moldova. Proiectul prevede rularea unui spot video la posturile tv cu audienţă naţională – realizat de cele două instituţii – şi organizarea de către echipele mobile ale Armatei Naţionale a unor lecţii pentru elevi privind modul de comportare, în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate.

Viceministrul Apărării, Ana Vasilachi, a declarat, în cadrul evenimentului, că asigurarea securităţii militare reprezintă responsabilitatea primară a Armatei Naţionale şi este executată zilnic de către corpul de ofiţeri şi subofiţeri, în diferite misiuni, inclusiv în cea de neutralizare a obiectelor explozive. „Constatăm, cu regret, că pericolul muniţiei neexplodate persistă, şi la ora actuală, iar copiii sunt cei mai afectaţi. Sperăm, odată cu lansarea acestei campanii, să oferim o mai mare siguranţă populaţiei civile.

Potrivit şefei Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, în lume, sînt înregistrate numeroase cazuri de deces sau rănire a populației civile, inclusiv a copiilor, ca rezultat al exploatării munițiilor neexplodate, fără a fi conștienți de riscurile acesteia asupra vieții. „Din fericire, în Republica Moldova, riscul ca astfel de tragedii să se întîmple nu este la fel de mare ca în lume, dar trebuie să recunoaștem că acesta totuși există”, a specificat Jennifer Brush.

De notat că Ministerul Apărării şi Misiunea OSCE în Moldova, au lansat, în noiembrie 2011, o campanie de informare a populaţiei Republicii Moldova privind pericolul muniţiei neexplodate. În prima etapă, cele două instituţii au distribuit materiale informative autorităţilor publice locale responsabile pe lucrul educativ şi comandanţilor centrelor militare teritoriale. Conform Proiectului, s-au produs 20000 mii de pliante şi 3000 de postere în limba de stat şi în rusă cu bugetul total de 15600 lei, asistenţă oferită de Misiunea OSCE.

De notat că, între anii 1992-2012, 21 de persoane au decedat, iar 26 au fost rănite, în rezultatul incidentelor soldate cu explozia diferitelor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, şapte copii au murit, iar alţi trei copii au fost răniţi.

Persoană de contact: 

lt.col. Diana Grădinaru, tel. 079704708


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelaria.msm@army.md

Rețele de socializare