English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Marele Stat Major al Armatei Naţionale – 22 de ani de performanţă

Marele Stat Major al Armatei Naţionale – 22 de ani de performanţăCHIŞINĂU, 24 aprilie 2014 – Marele Stat Major al Armatei Naţionale a sărbătorit 22 de ani de la constituire, în cadrul unei ceremonii, desfăşurată la Ministerul Apărării. La eveniment au participat generalii Ion Coropcean, Iurie Dominic, Vitalie Stoian şi colonelul Vladimir Donţu, aflaţi la conducerea Marelui Stat Major, în diferite perioade de timp.

Ministrul Apărăii, Valeriu Troenco, a felicitat efectivul de militari şi civili cu ocazia sărbătorii şi a înmînat distincţii ale Armatei Naţionale şi diplome de merit.

Valeriu Troenco a declarat că, de-a lungul timpului, militarii, care au executat serviciul în Marele Stat Major, sînt apreciaţi pentru buna pregătire profesională, pentru participarea cu succes la acţiuni naţionale şi internaţionale și contribuția adusă la perpetuarea imaginii pozitive a Armatei Naţionale, în societatea noastră şi în lume.

„Să ne amintim de primii ofiţeri care au participat, în calitate de observatori, în misiuni internaţionale, de contingentele detaşate în misiunea post-conflict de restabilire a Irakului şi de misiunea de menţinere a păcii din Kosovo, de primele aplicaţii multinaţionale găzduite de Republica Moldova, „Lancer-Longbow”, de lansarea reformei sectorului de apărare, de paradele militare şi de ajutorul populaţiei civile afectată de inundaţii şi alunecări de teren. Toate aceste activităţi poartă girul Marelui Stat Major”, a spus Valeriu Troenco.

La rîndul său, consilierul principal de stat al prim-ministrului, generalul de divizie (r) Ion Coropcean, a specificat că Marelui Stat Major îi revine responsabila misiune de a asigura dezvoltarea şi pregătirea Armatei Naţionale conform cerinţelor timpului, astfel încît să fie un garant al independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a republicii noastre. „Astăzi, arta militară cere de la ofiţerii Marelui Stat Major o nouă gîndire, abordare şi implementare. Eu cred în potenţialul dumneavoastră, cred în pregătirea şi capacitatea pe care o aveţi şi sînt sigur că sarcinile care stau în faţa Marelui Stat major şi a Armatei Naţionale vor fi îndeplinite”, a precizat Ion Coropcean.

Şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, colonelul Igor Gorgan, s-a arătat convins că acţiunile întreprinse, în ultimul timp, pentru consolidarea eforturilor tuturor structurilor Ministerului Apărării şi ale Marelui Stat Major, Comandamentelor Armatei Naţionale şi ale unităţilor militare vor asigura eficienţa mai înaltă a pregătirii de luptă şi a dezvoltării capabilităţilor necesare pentru misiunile determinate de legislaţia naţională.

Marele Stat Major al Armatei Naţionale este organul de planificare şi conducere militară a trupelor, format la 24 aprilie 1992, în baza hotărîrii Guvernului Republicii Moldova, din 25 martie 1992.

Persoană de contact: 

lt.col. Diana Grădinaru, tel: 079704708


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare