English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Expoziţie în memoria victimelor catastrofei nucleare de la Cernobîl

Expoziţie în memoria victimelor catastrofei nucleare de la CernobîlCHIŞINĂU, 30 aprilie 2014 – La Centrul de Cultură şi Istorie Militară a fost inaugurată expoziţia de pictură „Îngerul Cernobîl”, în memoria victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl din 1986.

Ceremonia de deschidere a evenimentului, desfăşurat de Asociaţia Obştească „Uniunea Cernobîl din Moldova”, în colaborare cu Ministerul Apărării, a reunit oficiali din cadrul Guvernului, diplomaţi, veterani, militari, studenţi ai Academiei „Alexandru cel Bun” şi elevi.

Prezent la inaugurare, ministrul Apărării, Valeriu Troenco, a declarat că lucrările pictorului moldovean Serghei Sulin, veteran al accidentului nuclear de la Cernobîl, reflectă imaginea reală a unui teritoriu contaminat cu substanţe radioactive, în care izbutești să supravieţuieşti. „Autorul expoziţiei, la care asistăm, astăzi, a reuşit să redea tragismul realităţii văzute de către participanţii la lichidarea consecinţelor catastrofei nucleare. Onor şi recunoştinţă eroilor, care, cu 28 de ani în urmă, în acele zile de cumpănă, s-au sacrificat pentru a salva urmaşii de pericolul radiaţiei”, a spus ministrul Troenco.

 Serghei Sulin a menţionat că, în lucrările sale, s-a străduit să exprime, în culori, momentele şi suferinţele oamenilor aflaţi la locul accidentului. „Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să-şi amintească de realitatea crudă prin care au trecut participanţii la lichidarea consecinţelor avariei din Ucraina”, a spus pictorul Sulin.

Expoziţia „Îngerul Cernobîl” cuprinde tablouri din seria „După apocalipsa nucleară” şi „Sub semnul radiaţiei”, realizate de pictorul Serghei Sulin, dar și lucrări ale discipolilor săi de la Şcoala de Arte „Alexei Stîrcea” din Chişinău, precum şi o serie de fotografii din regiunea afectată.

Evenimentul face parte din seria de activităţi desfăşurate în contextul Zilei comemorării victimelor avariei de la Cernobîl, marcată, în fiecare an, la 26 aprilie. Expoziția va fi deschisă până pe 15 mai curent.

Persoană de contact: 

lt.maj. Maria Aramă, tel: 079524616


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare