English
 Romana
Ministerul Apararii
Acasă  Newsroom  Noutăți  Militarii Armatei Naţionale au comemorat soldaţii căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial

Militarii Armatei Naţionale au comemorat soldaţii căzuţi în cel de-al Doilea Război MondialCHIŞINĂU, 9 mai 2014 – Militarii Armatei Naţionale au participat astăzi la activităţile desfăşurate pe întreg teritoriul ţării, cu ocazia Zilei Victoriei.

La Chişinău, ministrul Apărării, Valeriu Troenco, împreună cu corpul de comandă al Armatei Naţionale, a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” şi a participat la mitingul de comemorare. La eveniment, a fost prezentă conducerea supremă din stat, veterani de război, reprezentanţi ai ambasadelor şi misiunilor internaţionale acreditate în Republica Moldova, precum şi mii de cetăţeni care au adus un omagiu ostaşilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Republicii Moldova, Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Nicolae Timofti, a declarat: „Marcăm astăzi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Umanitatea a plătit un preț enorm pentru inconștiența unor dictatori care au declanșat cea mai sângeroasă conflagrație mondială, la mijlocul secolului XX.

Milioane de oameni și-au pierdut viețile în acea încleștare. Printre ei, și sute de mii de conaționali de-ai noștri, civili și militari. Tații, buneii și străbuneii noștri au luptat atât de partea Armatei Sovietice, cât și de partea Armatei Române. Dar în fața noastră astăzi ei sunt egali. Trebuie să le cinstim memoria pentru jertfa pe care au adus-o, în numele păcii și a viitorului urmașilor lor”.

La rîndul său, prim-ministrul Iurie Leancă a spus că datoria sfîntă a statului este comemorarea ostașilor căzuți și grija față de veterani. „Sînteți cei care ați înscris o filă de glorie în istoria omenirii, rămânând pentru vecie purtători fideli ale celor mai nobile valori: eroismul și bărbăţia, curajul și răbdarea, rezistenţa și onoarea, devotamentul şi demnitatea, credinţa și dragostea față de ţară. Alături de dumneavoastră, dragi veterani, le aducem un omagiu tuturor celor care au trecut prin grozăviile celui de-al Doilea Război Mondial și care, prin munca lor zilnică, au contribuit la victoria asupra fascismului”, a spus Iurie Leancă.

Totodată, în cadrul evenimentului de la Complexul Memorial „Eternitate”, militarii din Batalionul de Gardă au efectuat trei salve de foc şi au prezentat onorul militar eroilor căzuţi pe cîmpul de luptă.

Cu prilejul Zilei Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei, manifestaţii similare au avut loc pe „Capul de pod Şerpeni”. Militarii Armatei Naţionale, veteranii de război şi reprezentanţii autorităţilor publice locale au depus flori la focul veşnic, la mormîntul soldatului necunoscut şi au ţinut un moment de reculegere.

De asemenea, în toate garnizoanele din ţară, militarii Armatei Naţionale, în comun cu administraţia publică locală, au desfăşurat activităţi consacrate aniversării a 69 de ani de la victoria asupra fascismului.

Persoană de contact: 

lt.col. Diana Grădinaru, tel: 079704708


© 2011 Ministerul Apărării.
Toate drepturile rezervate.

Infocentru

Ministerul Apărării

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Marele Stat Major

e-mail: cancelariama@army.gov.md

Rețele de socializare